metoo-dagen i sverige - fyra år efter upproren.

15 oktober är svenska Metoo-dagen – så uppmärksammas den

Efter att en känd skådespelare skickade ut en tweet i cyberrymden den 15 oktober 2017 vaknade miljontals röster världen över och metoo-rörelsen var ett faktum. Så uppmärksammas dagen fyra år senare!
TV: #metoo – på 3 minuter
3:47

Efter reklamen: TV: #metoo – på 3 minuter

(3:47)

Slå på ljud

Fredagen den 15 oktober är sedan 2018 Metoo-dagen i den svenska kalendern, detta med syftet att hålla kvar kraften i metoo-rörelsen och i frågorna som den revolutionerande rörelsen lyfte.

15 oktober är Metoo-dagen

– Metoo-uppropet spreds blixtsnabbt över hela världen tack vare miljontals vittnesmål, och inte några få kändisar. Genom att skapa Metoo-dagen den 15 oktober vill vi försäkra oss om att den enorma kraften inte faller i glömska. Vi vill hylla modet hos alla de kvinnor som höjde rösten, och bidra till att de aldrig tystas ner igen, säger Malin Nordström som tillsammans med den ideella organisationen Metoo-dagen står bakom initiativet och den nya dagen i kalendern.

Fyra år sedan metoo – det var startskottet

För er som glömt, så spolar vi nu tillbaka bandet. Året är 2017, det är oktober. Skådespelaren Alyssa Milano (Förhäxad) uppmanar plötsligt sina följare på Twitter att skriva #metoo om de någon gång blivit sexuellt trakasserade.

Dagen innan – den 14 oktober 2017 uteslöts Harvey Weinstein ur Amerikanska filmakademien efter ett antal anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier av flertalet kvinnor.

Detta efter att journalisterna Megan Twohey och Jodi Kantor i New York Times kartlagt en rad anklagelser gällande sexuella trakasserier utförda av Harvey Weinstein, som enligt offren ska ha pågått i flera årtionden. Han kom senare att dömas till 23 års fängelse för sexualbrott.

Jodi Kantor och Megan Twohey

New York Times avslöjande om att Harvey Weinstein begått en lång rad sexuella övergrepp mot kvinnor i filmbranschen – blir film. Här ser vi Jodi Kantor och Megan Twohey som stod bakom grävet.

Miljoner kvinnor reagerar världen över

Bara dagar efter Alyssa Milanos uppmaning har hashtaggen fått en enorm respons, och miljontals kvinnor över hela världen har skrivit under med #metoo på flera olika plattformar och olika sociala medier.

Alyssa Milano uppmanade kvinnor att använda hashtaggen #metoo efter anklagelserna mot Harvey Weinstein år 2017.

Metoo-rörelsen i Sverige

Och nu är det fyra år sedan New York Times publicerade sitt avslöjande om Harvey Weinstein och metoo-rörelsen med Alyssa Milano i spetsen blossade upp över världen. Och samtidigt hemma i Sverige startades vid tidpunkten större upprop där hela branscher slöt samman för att vittna om bland annat systematisk diskriminering på arbetsplatsen.

Skådisen Julia Dufvenius var med och startade ett av de första uppropen i Sverige, skådespelarnas #tystnadtagning. Till SVT säger hon att syftet med branschuppropen var just att undvika fokus på enskilda personer.

– Vi ville berätta vår sida utan att bli ifrågasatta för en gångs skull. Och man ser att de som har gått ut offentligt med namn får ägna jättestor tid av sitt liv till att gå i polemik och bli misstrodda – och det var inte där vi ville hamna. Vi ville berätta att såhär såg det ut. Då fick vi ta bort namnen, säger hon i SVT-dokumentären Metoo – hösten som förändrade Sverige.

Metoo – hösten som förändrade Sverige finns redan nu på SVT-play.

Foto: TT/SVT/Instagram

TV: 8 peppiga konton att följa på Instagram
0:56

Efter reklamen: TV: 8 peppiga konton att följa på Instagram

(0:56)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Sofia Börjesson om De Rättslösa: “Hur kunde det ta SVT fyra år att lyfta kvinnorna?”
Klä ut dig till Squid game på Halloween – här finns dräkterna
5 tecken på att du bör säga upp dig