17 ögonblick med Kent vi aldrig kommer att glömma

I helgen tar Kent farväl – för gott. Men efter över 25 år som band har de bidragit till många minnen, vi har samlat 17 ögonblick vi aldrig glömmer.

1. När de bytte namn och blev Kent (1996)

1990 bildades bandet Jones och Giftet som 1992 byter namn till Havsänglar. Men redan året därpå blir de Kent och så förblir det.

2. Får skivkontrakt (1994)

Till sist får bandet skivkontrakt och spelar in låtar i en studio i Värmlands Koppom.

3. Får sin första Grammis (1995)

1995 utses de till Årets rockgrupp på Grammisgalan. Efter detta ska de komma att få hela 20 till och 7 av dem 2003 när albumet ”Vapen & ammunition” kom ut.

4. Spelar in SVT-dokumentär (2001)

Mellan 2000-2001 spelas en dokumentär in om bandet. SVT:s Per Sinding-Larsen och Mathias Engstrand följer med dem i turnébussen och hamnar på utsålda spelningar, små klubbar, besök i hemstaden Eskilstuna och möter fans.

5. Släpper ”Vapen & Ammunition” och slår igenom brett (2002)

Bandets sjätte album resulterar i det stora genombrottet, det blir inte mindre än tre turnéer under året och bandet säljer trippel platina och Kent får ta emot sju Grammisar, två Rockbjörnar och två P3 Guld.

6. Vita konserten (2005)

2005 säljer Kent ut sin nationaldagsspelning på Stockholms stadium på mindre än tre timmar. Och när publiken dyker upp är alla helt klädda i vitt.

7. När de landade med helikopter på Hultsfred (2006)

Under 2006 hade Kent en enda konsert på hela året – på Hultsfredsfestivalen. Och varför då inte landa i en helikopter?

8. Släppte gratislåt för att motverka mobbning (2008)

Kent avslutade 2008 med att ge sina fans en gratislåt. ”På drift?” är med i en reklamfilm för Friends som jobbar för att motverka mobbning.

9. Pressträff i Berlin – och fest i New York (2009)

När bandets åttonde album, ”Röd”, bjuder de in till en pressträff i Berlin och har sedan sitt stora releaseparty i New York.

10. Jocke Berg gör låt för Disney-film (2011)

Sångaren gör sin debut i Disneyvärlden när han sjunger in en låt för den nya filmen ”Bilar 2”. Låten heter ”Då det känns perfekt” och med i kören är bröderna Rongedal.

11. Släpper ”999” och blir mer politiska (2012)

Med högervindar som blåser i Europa och Norden skrev Kent en låt som på många sätt är långt mer politisk än bandet någonsin varit. Med textrader som ”De där drömmarna vi drömde kom från gränsland bortom taggtråden, där skyttegravar grävdes när någon annan byggde landet när vi sov” tar de ställning och när SVT vill korta ned den nästan 7 minuter långa låten i ett uppträdande på ”Skavlan” vägrar de spela den alls. Under 2015 kommer sedan albumet ”Tigerdrottningen” som är ett än större politiskt statement.

12. Inviger Tele2 Arena (2013)

På P3 Guld-galan samma år vinner de för femte året pris som Årets grupp och när den helt nya arenan Tele2 Arena ska invigas i Stockholm har de konsert.

13. Jocke Berg får medalj av kungen – och dyker inte upp (2014)

När Kents frontman Jocke Berg tilldelas en medalj av självaste kungen H.M. Konungen dyker han inte upp. Medaljen är i 8:e storleken i högblått band och var för hans ”framstående insatser inom svensk populärmusik”.

14. Kentfest (2014)

Istället för att ha en vanlig konsert anordnade bandet festivalen Kentfest i Stockholm och Göteborg. Med sig har de den superlyxiga kören bestående av Miriam Bryant, Naomi Pilgrim och Ida Redig och bland artisterna som uppträder återfinns Petra Marklund och Beatrice Eli.

15. Bråvallaspelningen (2015)

Återigen spelar Kent bara en enda gång under sommaren – denna konsert placeras på jättefestivalen Bråvalla.

16. Skriver låt för brittiska Ellie Goulding (2015)

På popsångerskans tredje album ”Delirium” återfinns låten ”Lost and Found”, som bland andra Jocke Berg varit med och skrivit tillsammans med Laleh och Max Martin. Jocke Berg har dock sedan innan gjort låtar med både Avicii och Adrian Lux.

17. När de avslöjade att de skulle lägga ned (2016)

Det finns väl inget bättre sätt än att avsluta sin karriär med att bara lägga ut en helt otroligt pampig video med blinkningar till hits och album för att sedan bara låta texten: ”16 maj 1990- 17 december 2016” lysa med vita bokstäver. Det tåls att ses igen och igen och igen.

Läs mer:
31 Kent-låtar du kommer få höra under sista konserterna
18 gånger Kent sjunger precis hur det känns att vara olyckligt kär
Det här är årets mest spelade artister

Bildkälla: IBL