I Facebookgruppen ”Mammisar”  möts varje dag tusentals svenska mammor för att prata om föräldraskap, vardagsproblem och vad det innebär att bära, föda och ha barn.


För en tid sedan bad gruppmedlemmen Matilda Gustafsson de andra föräldrarna i gruppen att dela med sig av den första bilden de hade på sina nyfödda. Mammor från hela landet börja dela sina upplevelser, bilder och videos.

Och är inte det på tiden? Hur ofta får vi se äkta bilder inifrån förlossningssalen? Lika ofta som vi exponeras för tillrättalagda bilder på hur bebisar och mammor ser ut när de kommer hem från BB, lika sällan ser vi vanliga, verkliga bilder från när det verkligen händer.

Och att föda är en högst individuell upplevelse, en upplevelse som kan vara skrämmande, rolig, dramatisk och alldeles underbar. Alla bilderna är godkända av berörda mammor.

Läs även: Bara helt uppe i tomtemössan” – Agnes Wold krossar 8 vanliga gravidmyter


Emma Hallqwist är en av mammorna i gruppen som har en lite extra dramatisk berättelse: ”22 dagar före BF var jag på kontroll hos barnmorskan som hävdade bestämt att det inte var på gång, trots att jag kände annorlunda. Min sambo körde hem mig och for till jobbet. Fyra timmar senare messar jag bild till sambon på vår nyfödda son Joel. Jag hade fött själv på toastolen i ren panik och tog emot honom själv, precis innan ambulansen kom”, berättar hon. 

”Jag var själv hemma när förlossningen drog igång så fota fanns det inte tid för. Jag hade för ont och dessutom gick allt så fort. Detta kort är det enda jag har. Det tog jag precis när han kommit ut så han är bara några sekunder gammal”, fortsätter Emma Hallqwist.

Scrolla ner för fler bilder, som visar hur olika förlossningar kan vara varandra. Vi får se prov på allt från kejsarsnitt till för tidigt födda barn och bilförlossningar.Sanna Bengtsson möter sin son Jamie för första gången den 10 april, klockan 03.14: ”Underbaraste känslan som finns att få upp sitt barn på bröstet efter allt slit på förlossningen”, skriver hon.

Läs även: Bloggaren Margaux filmade hela sin förlossning – och videon är så stark

”Mitt barn Decibel, nu 4 månader. Här kände jag lättnad, äntligen slapp jag gå runt & undra vem som låg där, första tanken var ju inte vilket kön det skulle vara, utan att mitt barn äntligen låg på mitt bröst och var så vackert”, skriver Madicken Rabe Andersson.


”Här är Thor. Han kom med akut kejsarsnitt på grund av sätesbjudning. Han fastnade i snittet med armen utanför och satt fast så i 20 min innan de fick loss honom. Han andades inte själv och fick HLR i ca 20 min innan han bestämde sig för att stanna hos oss. På bilden är han ca 1 minut gammal och personalen jobbar febrilt för att stimulera, få fast elektroder och ventilera honom. Själv låg jag fast på operationsbordet och fick bara veta att ”dom gjorde allt dom kunde”. Dom längsta 20 minuterna i mitt liv.”, berättar mamma Therese Flycht.

Läs mer: Frida, 28, födde barn utomlands: ”Förlossningen pågick i fyra dagar”

Här är Sofia Engströms lilla dotter Dalia några minuter gammal.

Läs även: Barnmorskan: ”Vi kan inte längre blunda för förlossningsskadorna””Det här är jag och min son Gunnar. Jag förstod inte att jag var gravid förrän väldigt sent, så han var helt klart en överraskning. I sjunde månaden upptäckte barnmorskan att min mage slutat växa. Det visade sig senare att mitt barn var 44 procent för litet och att moderkakan hade slutat fungera. Jag blev igångsatt och den 19 juli 2014 kom min lilla pojke. Han var liten, men inte så liten som ultraljudet hade visat. Han var 47cm lång, 2 335g tung och världens vackraste. Han såg nästan ut som en liten farbror, något som bidrog till hans namn.  Nu, tre år senare, har han växt till sig. Han är lika lång som andra barn i hans ålder. Fortfarande smal, men absolut inte mager.” Det berättar Gunnars mamma Linnea Persdotter

”Här är första gången jag fick honom i famnen. Jag höll honom i flera timmar mot mitt bröst och bara tittade på honom. Det var en upplevelse som förändrade mitt liv, precis som att jordens mittpunkt hade flyttat sig och nu vilade i denna lilla människa”, skriver Maxine Alix.

”Min dotter var på väg ut redan i vecka 32 då jag har hjärtformad livmoder. Förlossningsvärkarna avtog med dropp. Men hon lyckades stanna till åtta dagar innan mitt planerade snitt. Då fick jag havandeskapsförgiftning och vår Livia plockades ut med akutkejsarsnitt i 37+6, skriver Matilda Eén.

”Jag bara älskar den här bilden”, skriver samma Matilda Eén om bilden på familjen.Cozma Ojamo fick sin bebis för snart nio månader sen. Ändå längtar hon redan tills det är dags att uppleva det här ögonblicket igen, säger hon.


Mamma Caroline Yakoub skriver: ”Bilden är tagen bara några minuter efter att Emilia kommit ut med akut kejsarsnitt pga att jag fick syndromet HELLP. Jag hade precis genomgått en panikattack men när hon kom upp på mitt bröst var allt som bortblåst”.

Läs mer: Angelica: Jag stirrade mig blind på min kropp – men när jag fick barn ändrades allt

”Ser du så fin han är”. Det är vad Jessica Lönnberg sa till sin mamma när bilden togs, berättar hon. Nyfödda Constantine var då 5 minuter gammal.

Johanna Jensens dotter föddes 15.06 den 21 april 2016 med delvis akut kejsarsnitt. Det här är den första bilden, hon var bara sekunder gammal, skriver mamma Johanna.

Pappa Anton klipper navelsträngen på hans första barn Molly. Molly föddes på Sunderbyns sjukhus den 19 oktober 2017. Hon vägde 3180 g och var 50.5 cm lång, berättar mamma Matilda Gustafsson.Petra Burhen fick sina tvillingtjejer i september 2014. ”Det var en helt underbar förlossning och finns inget som slår den lyckokänslan när jag fick hålla dom första gången.”


”Det här är en bild på mig och min son Eddie som kom med raketfart i bilen på väg mot förlossningen. Vattnet som gick en stund tidigare var grönt, så de ville att vi skulle åka in på en kontroll. Men han hade andra planer, 20 minuter senare ?, berättar Caroline Klang.

Läs mer: Se dockan som föder barn (och ska göra förlossningar säkrare!)

”Vår dotter kom till världen med akut kejsarsnitt bara minuter innan den här bilden är tagen. När jag låg på britsen och får se henne för första gången kände jag mig lycklig och hel. När jag tittar på bilden i dag, 3,5 år senare, tänker jag på kärlek och vilken otrolig resa jag fått vara med om”, berättar Linda Piket Svensson. 

Här är Amanda Jonssons son bara sekunder gammal. Han var i mammas mage till vecka 42+2, när Amanda blev igångsatt. Efter 16 timmar började förlossningen. Nu fyller han snart halvåret, skriver hon till oss. 

”Efter 16 dagar över tiden och ett akutsnitt grät-skrek jag för första gången i mitt liv av lycka när jag hörde min dotter skrika för första gången”, skriver Daniella Ranneskog Gallaccis.


PS. När du kollat klart, finns lite mer läsning här:

Är det verkligen kul att ha barn? Vi frågade småbarnsmamman om allt från bajs till sexliv

Sofi Fahrman: ”Min förlossning var som en skräckroman”