flygplan på en flygplats

21-åriga Elin lyckades stoppa utvisning – nu hyllas hon i sociala medier

Mannen skulle deporteras till Afghanistan – men Elin vägrade sätta sig ner i planet och stoppade utvisningen. Nu hyllas hennes mod och civilkurage i sociala medier.

Sedan måndagkvällen har en videon där 21-åriga Elin sänder live från ett flygplan på Landvetter i Göteborg spridits flitigt på sociala medier. På planet, med destination Turkiet, satt en man i 50-årsåldern som skulle deporteras till Afghanistan. Genom att vägra att sätta sig ner lyckades Elin stoppa utvisningen, skriver ETC Göteborg.

I videon förklarar Elin hur hon inte tänker sätta sig ner i kabinen förrän personen som ska utvisas släpps av planet. Personalen ber henne att sluta filma och sätta sig ner, men Elin står på sig och förklarar att hon gör vad hon kan för att rädda en persons liv. Så länge en person står upp i kabinen får planet inte lyfta.


Videon har i skrivande stund setts över 700 000 gånger och delats 11 000 gånger. I kommentarerna hyllar människor Elins mod, civilkurage och medmänsklighet. Efter att planet varit stående i drygt två timmar fick mannen som skulle deporteras lämna planet tillsammans med Elin och personal från kriminalvårdsstyrelsen.

Se hela videon nedan:

Foto: IBL