steven avery

6 teorier om vem den skyldige är i Making a murderer

Steven Avery satt i fängelse i 18 år för ett brott det senare kom fram att han inte begått. Bara några år efter hans frigivning blir han gripen igen misstänkt på mordet på 25-åriga Teresa Halbach.

Läs också: Mysterierna som ger dig mardrömmar och kalla kårar

Netflixdokumentären om hans liv har berört många och de flesta tror att Steven Avery, och hans brorson Brendan Dassey, är oskyldiga. Här är några teorier om vem som faktiskt ligger bakom mordet.

1. Polisen i Manitowoc

Enligt Steven Avery, och hans advokater, ska polisen ligga bakom mordet. De hävdar att vissa poliser planterat bevis i Stevens hem (Teresas bil på gården, bilnyckeln i hans hem samt Stevens blod i bilen).

Efter att ha sett dokumentären är fler och fler övertygade om att polisen är korrupt och faktiskt ville sätta dit Steven Avery.

2. Teresas expojkvän Ryan Hillegas


Ryan Hillegas syns första gången i Making a murderer när han samlar ihop folk för att leta efter försvunna Teresa. Han, tillsammans med exflickvännens rumskompis, leder sökandet vilket senare leder till att Teresas bil hittas på Averys gård.

Många misstankar väcks då eftersom Ryan gett en kamera till de som sökte inne på gården – men inte till någon annan av de sökande. Alltså att Ryan redan visste att de skulle hitta bilen och var därför redo att dokumentera beviset.

När han sedan vittnar i rättegången kommer det fram att han hade tillgång till Teresas röstbrevlåda – och där ska ett meddelande ha raderats. Vad som fanns på meddelandet vet ingen, men många tror att det kan ha varit bevis mot Ryan och att han själv raderade det.

3. ”The German”

En man, som vid mordet bodde nära familjen Avery, har många fångat på sin radar. Mannen, som heter German i efternamn, blev från början misstänkt av sin fru som menar att hennes man hade stora sår på rygg och fingrar i samband med mordet.

När de sedan hade sett ett flygblad med Teresas bild på hade The German sagt ”Hon är död”. En kort tid därefter hittar frun en kvinnas blodiga underkläder, människoben och en dunk tändvätska med blodiga fingeravtryck och fler misstänksamma föremål i hemmet.

När kvinnan sedan ringde polisen hävdade de att Teresas kläder redan hittats och inget av fynden användes som bevis i rättegången.

4. Bobby Dassey och Scott Tadych

Stevens systerson Bobby Dassey och Stevens svåger Scott Tadych är också misstänkta. Bobby vittnade mot Steven i rättegången och det kom även fram att Scott hade försökt övertala sin fru att få Brendan att erkänna mordet (rörigt, vi vet!).

Det hjälper inte heller att de enbart har alibi av varandra för dagen när Teresa blir mördad. Det ska även finnas ett intresse av att få Steven ur vägen eftersom marken är värdefull och de ska inte vilja dela på vinsten.

5. En okänd stalker

Under rättegången vittnar Teresas kollega om att hon har fått en hel del samtal en tid innan mordet. Teresa ska vid något tillfälle ha sagt ”Inte han igen” när det ringt men inte velat utveckla mer.

Att sedan bilen och flera bevis hamnat hemma hos Steven ska då, enligt den här teorin, berott på att det var bekvämt i och med att Avery redan var känd hos polisen.

6. Steven Avery

Många tror ändå att Steven faktiskt är gärningsmannen. Det ska finnas för mycket som faller på plats; Brendans erkännande, bevisen runt hemmet och på gården samt att han faktiskt ska vara den som sist såg Teresa vid liv.

Trots att dokumentären faktiskt trycker på Stevens oskuld i brottet är inte alla övertygade. En del hoppas även att Steven Avery faktiskt är skyldig så att han inte, ännu en gång, sitter i fängelse oskyldigt dömd.

Kolla även in:
9 Netflix-serier som du inte får missa under 2016
Så här är du inte van att se skådespelerskan
Sju saker vi vet om Orange is the new black säsong 4

Foto: Netflix