4 regler du bör följa när du ska väga dig

4 regler du bör följa när du ska väga dig

1. Väg dig max en gång i veckan.

Om du har satt en målvikt så bör du inte väga dig mer än en gång i veckan. Siffran på vågen kan påverkas av faktorer du inte kan styra över, som exempelvis att du har mens. Detta kan göra dig nedstämd och besatt av siffran, vilket inte är hälsosamt.

2. Väg dig på onsdagsmorgnar.

Att lyckas gå ner knappt ett kilo i veckan är ett realistiskt mål. Om du ska väga dig bör du göra det direkt på morgonen, helst efter att du har gått på toaletten. En finsk studie från förra året kom fram till att vikten varierar minst under mitten av veckan.

3. Strunta i din målsiffra.

Du har förmodligen en målsiffra som du vill nå. Det är en siffra som du har valt för att du tänker att den kommer att göra så att du känner dig mer bekväm i dig själv. Du bör dock tycka att 2 kilo mer än vad du har som mål är okej (om din målvikt är 61 kilo – sätt ditt hopp till att vågen kommer att visa 63 kilo). Då har du garderat dig mot alla de negativa känslor som kan uppstå om du blir besviken.

4. Hitta andra sätt att mäta din framgång.

Väg dig, men försök att se till andra mått också, exempelvis hur dina kläder passar och hur du mår. Du bör kombinera andra faktorer med den siffra som vågen visar, helt enkelt. Om du har tränat hårt och dina kläder sitter bra kan vågen hjälpa dig att förstå vilken din målvikt bör vara. Om dina kläder däremot känns tighta och vågen visar att du väger mer än vad du vill göra kan du förstå sambandet bättre och därmed motivera dig själv igen. Stirra dig alltså inte blind på enbart siffran på vågen!

Läs mer:
Här kan du köpa hackade grönsaker – i lösvikt!
Recept: Nyttiga efterrättsbars med smak av pekanpaj
Forskning visar: Därför blir vissa fullare än andra

Foto: All Over Press