456 kvinnliga skådespelare berättar om trakasserier i branschen: ”Vi vet vilka ni är”

456 kvinnliga skådespelare berättar om trakasserier i branschen: ”Vi vet vilka ni är”

456 kvinnliga skådespelare har fått nog. I ett gemensamt upprop vittnar de om trakasserier, övergrepp och kränkningar som fått gå obemärkt förbi i film- och teaterbranschen.

Läs mer: De gjorde svenska #metoo till en jordbävning – vi listar powerkvinnorna

I kölvattnet av #metoo samlas 456 kvinnor i svenska film- och teaterbranschen i ett gemensamt upprop mot de kränkningar de får utstå i sitt arbete. Svenska Dagbladet har samlat vittnesmål om sexuella övergrepp, hot och kränkningar som aldrig får konsekvenser. Berättelserna återges anonymt och Lena Endre, Molly Nutley, Sofia Helin, Mia Skäringer och Moa Gammel är några av de kända namn som står bakom uppropet.

De skriver vidare att regissörer, producenter, teaterchefer, politiker och produktionsbolag har misslyckats i sitt jobb att skapa en trygg arbetsmiljö. De kräver bland annat att arbetsgivare slutar skydda, anställa och tjäna pengar på förövare och planerar att ställa ansvariga till svars.


Läs några av vittnesmålen nedan:

”Huvudrollsinnehavaren inledde en tjat-kampanj som gick ut på att vi skulle ligga med varandra. Han sa det rakt ut, utan omsvep. Jag sa på en gång att jag absolut inte var intresserad, men han fortsatte under hela perioden vi jobbade ihop. Hans tjat var konstant: ’Kom igen då, snälla, vi kan väl ligga, bara en gång, jag vet att du vill egentligen, kan du inte suga av mig då, schyssta.’ Jag försökte på olika sätt att hantera både honom och situationen; jag blev förbannad, konfronterade, försökte ignorera, talade om för honom att jag tog illa vid mig, hotade med att kontakta hans fru – inget bet. Till slut pratade jag med producenten som sa ’Det var nog inte så allvarligt menat från hans sida, utan mest på skoj’. Hennes råd var att ’skämta tillbaka’.”

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”

”Jag filmade med en av landets stora manliga stjärnor. Stjärnan kom och gick på set precis som han behagade, ofta påtänd, berusad eller bakfull. Ett helt team stod och väntade, ibland i timmar, varje dag. När han väl dök upp handlade allt om att hålla honom på gott humör och stryka honom medhårs. Vi hade ett par känsliga scener ihop, stjärnan och jag. Han kunde aldrig sina repliker, scriptan fick läsa före – mening för mening, det gick i princip inte att jobba. En dag tog stjärnan mig åt sidan. Sa att jag måste förstå att han omöjligt kunde komma ihåg sin text när jag var så jävla läcker och allt han kunde tänka på var hur jag såg ut naken, och vad han skulle vilja göra med mig.”

 

Foto: IBL