5 frågor påven måste ändra åsikt i innan han kan kalla sig feminist

Under måndagen besöker påve Franciskus Sverige. Han är känd som katolska kyrkans mest progressiva överhuvud – men än finns mycket kvar att jobba på. Här är fem frågor han behöver ändra åsikt i innan han kan kalla sig feminist.

Påve Franciskus har sedan sitt tillträde för tre år sedan kallats både feminist, maktkritisk och punkare. Och visst har han både kritiserat lönegapet mellan kvinnor och män och rest till Lampedusa för att hedra de tusentals flyktingar som drunknat i Medelhavet.

Men, det finns fortfarande mycket kvar att jobba på. Här är fem frågor han behöver ändra åsikt i innan han verkligen kan kalla sig feminist.

1. Abortfrågan

Liksom katolska kyrkan hävdat i århundraden fortsätter Påve Franciskus att mässa om att abort alltid är ett brott.

– En människa dödas för att rädda en annan. Det är synd i sig själv, det är inte en religiös synd, det är en mänsklig synd, sa påven till TT tidigare i år.

Gubbigare uttalande kan man ju leta efter. Nej, påven, abort är för många ett oerhört svårt beslut men också en chans att ta makt över sitt liv och sin kropp. Att bli oönskat gravid och sedan inte få ta ett eget beslut om sin kropp borde snarare vara en synd.

2. Preventivmedel

Påven har nyligen försiktigt gjort en öppning i preventivmedelfrågan efter ett besök i Argentina. Ombord på flygplanet därifrån sade han att ”undvika en graviditet är inte något absolut ont” när det handlar om att få använda preventivmedel i zikavirusdrabbade område. Det räcker dock inte för några applåder från oss och hans lilla ”tips” om att avstå från samlag under kvinnans fertila period säger vi tack men nej, tack till. Preventivmedel borde vara en mänsklig rättighet för ingen ska behöva bli gravid mot sin önskan. Sex och barnafödande måste verkligen inte hänga samman år 2016. Skärpning.

Läs även: Isländska kvinnor står upp mot orättvisa löner – lämnar sina jobb i protest

3. Samkönade äktenskap

Att den katolska kyrkan har haft en, minst sagt, ansträngd relation till andra förhållanden än hetrosexuellt monogama sådana är känt sedan länge. Men när samkönade äktenskap får laglig status runt om i världen väljer påven att behålla sin konservativa syn på äktenskap. Tidigare i år skrev han i dokumentet ”Kärlekens Glädje” att samkönade äktenskap aldrig kan få samma ställning som andra. Mossigt, påven. Dags att kliva in i tjugoförsta århundrandet.

4. Kvinnliga präster

Hur väl påven än tycks vilja så kvarstår det faktum att katolska kyrkan säger tvärnej till kvinnliga präster. Man hänvisar till att Jesus valde ut tolv män till sina lärjungar och att dagens biskopar är deras efterträdare och prästerna deras medarbetare. Eftersom Jesus för 2000 år sedan alltså inte var progressiv nog att välja kvinnor till höga poster ska så heller inte kyrkan göra det i dag. Snälla. Med tanke på hur nytänkande Jesus var på sin tid hade han om han varit aktiv idag säkerligen valt både kvinnor, homosexuella och transpersoner i sin närmsta krets.

5. Transpersoners rättigheter och genusvetenskap

Nyligen gjorde påven ett irriterat utspel om den franska skolundervisningen. Han menade att skolböckerna i Frankrike har blivit fullständigt koloniserade av genusteori. Detta eftersom han var väldigt upprörd över att en 10-årig pojke sagt till sin pappa att han skulle vilja bli flicka och pappan skyllde dessa ”dumma idéer” på skolan. Men lilla påven. Om nu franska skolböcker är fulla av genusteori så faller vi på knä och tackar dem. Vilken fantastisk utveckling! Och om dessa böcker dessutom kan hjälpa en liten transtjej att förstå sina känslor och sin identitet är väl det ett rent mirakel. Eller missade du det miraklet, påven, när du var upptagen med att vara gubbsur över utveckling?

Läs mer:
Inspiration: 10 feministiska tatueringar du kommer älska
Se chefredaktören Terese Allerts feministiska tal – äkta girl power!
Emma Watsons fem bästa citat om feminism

Bildkälla: IBL/Thinkstock