5 tips! Så tar du bort sur lukt från träningskläder

Surt doftande träningskläder är aldrig roligt – och ibland sitter den envist kvar tvätt efter tvätt. Följ Baaams fem enkla tips för väldoftande träningskläder!

Har du också tagit på dig ett par nytvättade träningsbyxor bara för att mötas av en sur, unken doft? Det är frustrerande, och rätt så äckligt, men med ett par enkla förändringar i dina vanor kan du bli av med den sura lukten.

Läs mer: Smarta knepet som räddar ditt trasiga smink

Följ Baaams tips för väldoftande träningskläder!

1. Lämna inte träningskläderna i en blöt hög

Bakterier behöver inte mycket för att frodas. Mörker, fukt och lite organiskt material är att som behövs. Dumpa inte dina blöta kläder i tvättkorgen utan låt dem först.

2. Kör en tom maskin

Kör en tom maskin i 90-95 grader med två deciliter av ättiksprit eller citronsyra. Syrornas låga pH-värde dödar bakterierna.

3. Dosera med måtta

För mycket tvättmedel kan få din tvätt att lukta surt eftersom allt tvättmedel inte sköljs ur ordentligt när det överdoseras. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen för rätt mängd tvättmedel.

4. Använd ättiksprit mot den sura doften

Ett gammalt husmorsknep. Blanda två deciliter ättiksprit med tio vatten i en hink och låt plagget dra i cirka 15-20 minuter innan du tvättar det.

5. Rengör tvättmaskinen

Det kan bildas beläggningar som smuts och mögel i tvättmaskinen, därför är det bra att rengöra maskinen med jämna mellanrum. Läs bruksanvisningarna om hur du ska rengöra din maskin, och lämna gärna luckan på tvättmaskinen öppen efter avslutad tvätt så att tvättrumman luftas ut och torkar ordentligt.

Källa: Råd & rön

Läs även:
Frisyren som gör att du slipper tvätta håret efter träningen
Luktar du ofta svett? Då kanske du använder din deo helt fel
Blir ditt hår fett snabbt? Här är lösningen!

Foto: Thinkstock