Under måndagen kickas den stora Prideveckan i gång i Stockholm och överallt i staden kommer det ordnas fester, seminarier, aktiviteter och, inte minst, Skandinaviens största Prideparad.
Veckan är till för att lyfta upp kampen för hbtq-personers rättigheter, fira fri kärlek och rätten att vara sig själv. Såklart kommer även heterosexuella cispersoner* att vara med under veckan för att stötta sina nära och kära. Finns det då något man behöver tänka på? Ja. Baaam har listat sex saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet.
Läs också: Vilska, 27: Jag är gift med en man men har även en flickvän
Känn till historien bakom Pride
Pride är inte bara glitter, glamour och fest. Pride är en tradition som kan härledas tillbaka till Stonewallupproret i USA 1969. Under det skedde en polisrazzia mot homosexuella, bisexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York som följdes av våldsamma protester och demonstrationer.
Händelsen benämns ofta som en vändpunkt för hbtq-rörelsens kamp då så många slöt sig samman och på riktigt stod upp för sina rättigheter trots polisens våld. Året därpå organiserades hbtq-marscher i bland annat Chicago, San Francisco och Los Angeles under samma helg som Stonewallupproret ägt rum. I USA firas sedan 2009 i juni pridemånaden till minne av Stonewall.
I Sverige arrangerades den första Pride-demonstrationen i Örebro 1971 där man krävde rätten till samkönade äktenskap. 1998 firades den turnerande festivalen Europride i Stockholm, något man gjort varje år sedan dess.
Prideveckan är alltså en påminnelse om att hbtq-personer fortfarande förföljs och trakasseras runt om i världen och ett sätt att mana till fortsatt kamp. Det är såklart också en fest, men glöm aldrig bakgrunden till festen.
Läs också: Sofia, 29: Jag har fyra fasta partners – men kärleken tar aldrig slut
Tänk på språket
Visa samma respekt under Pride som du, förhoppningsvis, alltid gör inför hur människor omnämner sig själva. Fråga gärna istället för att anta om någon vill kallas ”han”, ”hon”, ”hen” eller något annat. Och utgå inte från att folk är cispersoner bara för att du råkar tro det. Helt enkelt, var en vettig människa.
Lek inte ”gissa kön”-leken
Släpp dina fördomar om kvinnor, män, trans, homo, bi och allt du fått för dig. Under Pride får alla vara precis som de är utan att behöva förklara sig och även om det är lätt att utan mening sätta folk i kategorier så håll det för dig själv. Man ska kunna få vara sig själv – inte behöva förklara att man inte alls är transperson utan crossdresser.
Ta inte plats
Pride är inte din plats och du bör också försöka att inte ta över det utrymme som hbtq-personer kämpat hårt för att få. Pride handlar helt enkelt inte om dig, respektera det. Det är inte läge att påpeka att heterosexuell kärlek faktiskt också är viktig (tro oss, det vet alla). Och snälla, det här är inte rätt ställe att ha ”en kul möhippa” eller ”hitta en bögkompis” så backa lite.
Fotografera inte utan tillåtelse
Det är kanske svårt att förstå för en cisheteroperson i Sverige, men runt om i världen – inklusive i Sverige – lever många htbq-personer under svåra omständigheter och deras identitet och sexuella läggning kan till och med få rättsliga följder. Och visst att internet är trevligt men det har också gjort det lättare för omvärlden att spåra upp folk. Så att du fotograferar personer inne på Prideområdet och lägger upp de bilderna på Facebook kan få grava konsekvenser.
Alla seminarier i Pride House har dessutom fotografiförbud, det är strängt videoförbud och tänk på att alla inte är öppna med sin läggning eller könsidentitet. Om du vill fota någon – fråga.
Respektera att platser inte är för dig
Vissa Prideevent kanske riktar sig till en särskild grupp människor, det vill säga att de är separatistiska. Är du då exempelvis inte transperson – gå inte på ett event som riktar sig till transpersoner. Eventen är till för att skapa gemenskap och sammanhållning så respektera det.
Läs också: Cis, queer och pansexuell – här är 18 hbtq-begrepp att hålla koll på
*En cisperson är någon vars vid födseln tilldelade kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön. Cis är motsatsen till trans. Läs mer om det här.
Foto: IBL