7 tips: Så håller du dig sval i sommar

7 tips: Så håller du dig sval i sommar

1. Löst sittande kläder är bättre än tajta

Löst sittande kläder ventilerar betydligt bättre vilket innebär att avdunstningen kan ske direkt från huden.

2. Ljusa kläder är bättre än mörka

Skillnaden är dock inte så stor, särskilt om plagget sitter löst. Svarta, lössittande kläder leder nämligen till ökad luftcirkulation utanför och innanför plagget. Men vita kläder vinner i slutändan, eftersom mörka toner absorberar mer solenergi medan vita reflekterar ljus. Tajta, svarta kläder kan vara direkt farligt en solig sommardag. Plaggets yttemperatur kan stiga till över 70 grader. När den här energin överförs direkt till huden finns det risk för första gradens brännskada eller värre. Smärtgräns för värme i huden ligger nämligen runt 44-45 grader.

Läs mer: 13 klädesplagg som skadar din hälsa

3. Glöm inte hatten!

När det är som varmast lyser solen rakt ner på huvudet. Utan huvudskydd riskerar hjärnan att bli för varm och vi får värmeslag. Barn, vars huvuden är proportionerligt större än vuxnas, löper större risk. En bra hatt har också breda brätten som skyddar rygg och axlar.

4. Bomull är bra

Lika dåligt som bomull är på vintern, lika bra är det på sommaren. Bomull kan suga åt sig vätska, behålla den i relativt stora mängder och avdunsta sakta. Detta är en bra materialegenskap i värmen, inte minst om man rör sig eller jobbar fysiskt. Svett som inte hinner avdunsta rinner inte ner under tuffare pass, utan kan fortsätta avdunsta nära kroppen. Det ger kylande effekt och man svettas mindre.

5. Drick mer än vad du är törstig

Din känsla av törst motsvarar inte alltid ditt verkliga vätskebehov. Törstkänslan kan ibland försvinna efter en klunk vatten, fast kroppen behöver mer. I torrt klimat är det extra lätt hänt att glömma att dricka, då man inte märker att man svettas eftersom vätskan avdunstar direkt. Svettas man mycket och samtidigt skippar måltider kan man behöva salt-tillskott, något att tänka på om man ska springa ett lopp i sommarvärmen. Mineralvatten med högre saltinnehåll kan då vara ett alternativ till kranvattnet.

Läs mer: 12 säkra tecken på att du lider av vätskebrist

6. Det tar 7-9 dagar att vänja sig vid värmen

De 3-4 första dagarna är värst, så lång tid behöver kroppen på sig för att öka sin svettningskapacitet och minska saltinnehållet i svetten. Att kunna svettas mer är viktigt för att minska kroppens värmeförluster och därmed belastningen på cirkulationssystem och hjärtfrekvens. Ska man resa till varmare länder kan man snabba på acklimatiseringen genom bastubad eller genom att gå runt med lite för varma kläder hemma. Fysisk träning är ett alternativ, 2-4 timmars värmeträning per dag räknas som optimal för processen.

7. Kan du inte sova?

Flytta ner i källaren. Eller gör som i Indien: Häng upp blöta lakan i rummet och öppna fönsterna. Då avdunstar vattnet och kyler luften runt omkring och kroppen behöver inte svettas lika mycket.

Foto: All Over Press