jordglob

7 uppfinningar som gjort livet lättare för tjejer – jorden runt

Tekniska uppfinningar gör livet enklare på många sätt. Vem minns ens hur man kollade vädret eller betalade en räkning förr? Teknologin gör också världen till en bättre och säkrare plats för tjejer.

Läs mer: Åtta enkla knep för att bli av med dålig andedräkt

1. Nya tjänster tar dig hem säkert

Appen Walk me home vill få fler säkert hem i natten. I appen anger du ett antal personer som följer dig genom gps. De här personerna får sedan ett sms när du är hemma. Nattknappen är en annan tjänst som erbjuder en samtalskompis medan du går hemåt. Den är utvecklad ihop med polisen och riktar sig särskilt till tjejer som känner sig otrygga nattetid. I dag finns även möjligheten att boka en kvinnlig taxichaufför, vilket många tjejer känner sig tryggare med. Lilataxi.se listar alla taxibolag där du kan välja en kvinna framför ratten.

2. Injicierbart preventivmedel

Det injicerbara preventivmedlet Depo-provera behöver bara injiceras fyra gånger per år och är redan ett populärt alternativ i utvecklingsländer. Nackdelen är att det måste göras på en hälsoklinik och många kvinnor som bor ute på landsbygden har inte möjlighet att ta sig till klinikerna. Sayana press är en injektion som kombinerar Depo-provera med en helt ny metod. Preventivmedlet består av en engångsspruta som är enkel att använda även för någon som inte är medicinskt tränad. Alltså toppen för kvinnor som bor i avlägsna byar och inte kan ta sig till hälsokliniker.

3. Sim-kort hjälper kvinnliga bönder i Afrika

Kvinnliga bönder äger ofta mindre mark än män och har inte samma ekonomiska möjligheter. Med hjälp av Greensim, ett simkort som dagligen skickar meddelanden med jordbruksinformation och väderdata, har kvinnliga bönder runt om i världen ökat sina vinster och fått större andel av jordbruksekonomin. Enligt en grupp som jobbar med att förbättra den afrikanska jordbruksindustrin, har kvinnliga bönder i Zambia tack vare mobiltelefoner ökat sina vinster avsevärt.

4. Menskoppar ger u-länder mensskydd

Menskoppen är förvisso ingen ny uppfinning, men de nya moderna menskopparna har gett produkten ett riktigt uppsving. Även om betydligt färre kvinnor använder menskoppar än traditionella mensskydd blir den allt mer populär, särskilt för kvinnor som inte har råd med feminina hygienartiklar. Menskoppen är billigare i längden och innebär en mindre infektionsrisk.

5. Du slipper preventivmedels-stress

Preventivmedels-appar gör livet lite lättare för kvinnor. Med dagens smarta appar slipper du fundera på om du tog ditt p-piller i morse eller inte, det håller de koll på åt dig. Det finns också appar som gör att tjejer slipper hormoner helt och hållet. Genom exemplevis Natural cycles kan du hålla reda på din ägglossning och när det är säkert för dig att ha sex.

6. Mer njutning med avancerade sexleksaker

Idag är dildos och sexleksaker sjukt avancerade. De kan styras med mobiltelefonen, laddas via USB och nå oss på ställen vi inte ens trodde var möjliga. Det lär aldrig ha varit fler kvinnor som får orgasm än i dag.

7. Menskoll direkt i mobilen

I höst lanserar Apple en uppdatering för Iphone som gör Hälso-appen ett snäpp bättre för tjejer. De släpper en flik där du kan hålla koll på din mens och ägglossning, inte helt olik de mens-appar som redan finns idag. Funktionen kan ses som ett komplement till preventivmedel och hjälper dig att upptäcka fertila dagar i din menscykel.

Läs mer:
Sexställningar: Det säger din favoritposition om dig
Se klädmärket som visar samma outfit på olika kroppar

Foto: IBL