Läs mer: Bloggaren Margaux filmade hela sin förlossning – och videon är underbar
Från sin ”Flickan och skulden” till klockrena inlägg i sociala medier. Författaren och journalisten Katarina Wennstam har tagit kampen mot sexism och gett utsatta kvinnor en röst ända sedan tiden som kriminalreporter på SVT.
Vi på Baaam frågade henne hur hon orkar fortsätta ta kampen varje dag.
Utöver dina böcker och medverkan i traditionella medier har du en stark närvaro även på sociala medier, varför har du valt att ta en så aktiv roll där?
– Jag märkte för några år sedan att saker som för mig ter sig självklara, för jag har skrivit böcker om det i 15 år, fortfarande behöver hamras in. Kampen för jämställdhet förs ibland stort men ibland är det det enträgna, en i taget som ger resultat. Man ska inte förakta att det är en person i taget som man når. Då är sociala medier fantastiska för det går att snabbt få ut sitt budskap. Man ska inte tro att saker har blivit självklara, för det är de inte.
Efter flera år som kriminalreporter och författare i den här världen, hur orkar du fortsätta kämpa?
– Det som ger mig kraft är att jag märker att det gör skillnad. Med 20 års perspektiv kan jag se att det långsamt blir bättre. Vi har en annan debatt i media, det sker saker i lagstiftningen. Jag får mycket tillbaka också och tycker det är spännande med de debatter som finns i vissa trådar.
Finns det tillfällen då du känner dig helt matt och orkeslös?
– O ja, definitivt. Med jämna mellanrum känner jag mig helt golvad. Det är ett mörker man slåss mot.
Var hämtar du din styrka?
– Det är från responsen. Både från böckernas läsare och från följare på sociala medier. Jag får mycket kärlek. Det betyder jättemycket när människor hör av sig och berättar vad mina böcker och texter betytt för dem.
Varför är det viktigt att fortsätta kämpa?
– Jag vet inte riktigt hur jag skulle göra annars. Det är såhär jag är. Jag har nog svårt att vara tyst när jag ser orättvisor och saker som gör mig bedrövad och arg. Utöver att jag är författare är jag också mamma till två barn som ska växa upp i vårt samhälle. Jag har ett ansvar inte bara i stort utan även gentemot mina barn och bonusbarn.
Här är 8 tillfällen då Katarina Wennstam har peppat, inspirerat och tagit kampen.
När hon skrev ”Flickan och skulden”
Reportageboken om sexuella övergrepp på tjejer kom ut 2002 första gången och väckte stor debatt. Katarina redogör för hur olika svenska rättsfall har behandlats i media, i rättssalen och vad som händer med tjejerna efteråt. Det är en bok som belyser samhällets inställning till kvinnor och män och sättet som kvinnan, gång på gång, skuldbeläggs.
När hon uppmärksammade ”frozen fright”
En tjej som skriker, gråter, slåss eller försöker fly. Samhällets syn och förväntningar på hur kvinnor reagerar på en våldtäkt stämmer sällan överens med verkligheten. Många kvinnor vittnar snarare om att de blivit paralyserade av skräck – något som fler personer och domstolar behöver bli medvetna om.
När hon lyfte problemet med våldtäkt på film
Efter en uppmärksammad artikel i Variety där regissören Bernardo Bertolucci medgav att inspelningen av våldtäktsscenen i ”Sista tangon i Paris” inte skedde under samtycke skrev Katarina Wennstam en skarp debattartikel om våldtäkt på film. Efter att ha granskat många våldtäktsscener ser hon ett mönster: scenerna gestaltas med en öppet sexualiserad blick. Våldtäkterna skildras ingående och har inte många likheter med verklighetens övergrepp.
När hon reagerade rimligt på frågan ”hatar du män?”
I en intervju med Göteborgs-posten levererar Katarina Wennstam ett svar som är värt att citeras om och om igen:
”Hatar du män?
Katarina Wennstam skrattar rakt ut åt frågan hon sällan får numera. Ändå blir hon förbannad på sig själv över att hon då och då jamsar med och förklarar att ’hon självklart älskar män i sin närhet’.
– Inte ens en man som stampat ihjäl en kvinna får frågan om han hatar kvinnor. Men kvinnor som kämpar mot våld mot kvinnor får frågan om manshat och det är fan inte klokt.”
När hon lyfte det absurda i försvaret ”jag trodde hon sov”
När hon skrev ”Flickan och skammen”
Boken från 2016 tar upp ytterligare ett sätt som kvinnor skuldbeläggs på – genom horstämpling och slutshaming. ”Flickan och skammen” handlar om kvinnors rätt att vara kåta och sexuella utan att stämplas som en hora eller slampa. Det blir smärtsamt uppenbart att killar har en stor spelyta medan tjejers sexuella frihet begränsas av samhällets förlegade synsätt på hur tjejer och killar ”bör vara”.
När hon tacklade både rasism och sexism
När hon poängterade det fullständigt obegripliga i hur polisens resurser används
Europa League-finalen på Friends mellan Manchester United och Ajax kräver en insats på 1000 poliser. Samtidigt dödas varje år 12-16 kvinnor i Sverige, ofta när de försöker lämna en våldsam man de har en relation med. Hur är det en rimlig prioritering?
Foto: IBL, @katarinawennstam