87 influencers i upprop mot klimatet

87 influencers i klimatupprop: ”Vi behöver en statlig hockeytackling nu”

”Klimatet är vår tids största utmaning och den går inte att skjuta på framtiden.” Det konstaterar en lång rad influencers i en debattartikel där de uppmanar politikerna till att släppa sargen och ge oss alla en hockeytackling.

Just nu befinner sig världens ledare på ett stort klimatmöte i Davos och än en gång riktas världens blickar mot hur vi ska rädda klimatet och undvika total undergång. Mycket av det ansvaret ligger på våra politiker och det är bråttom nu. Redan under själva valdagen förra året passerade vi, enligt forskningsinstitutet MCC, möjligheten att hålla oss under en uppvärmning på 1,5 grader.

Länge har man också riktat kritik mot resevurmande på sociala medier och bloggare som flyger världen runt och lever glassiga liv. Men nu har 87 influencers gått samman och skrivit en minst sagt tydlig debattartikel.


Under rubriken ”Kör över vårt folk, Löfven – klimatet måste räddas” skriver de om att politiker nu måste våga fatta tuffa beslut och strunta i väljarstödet.

”Vi har skapat en fantastisk välfärd, där många har ekonomi att resa, konsumera och njuta. Vi klickar hem krimskrams på nätet, tar en sista minuten till solen och en takeaway-mugg i farten. Och vi fattar nu att det inte funkar, men det är svårare än man kan tro att släppa taget om en bekväm livsstil. (…) Nudging innebär att underlätta för människor att fatta rätt beslut. Men vi behöver mer än mjuka puffar, vi behöver en statlig hockeytackling”, skriver de.

De skriver att det är på tiden att vi tar bort valen från medborgarna, låt inte ens oekologiska potatisar finnas och förbjud styckförpackade grönsaker.

”Vi behöver någon som gör flygresan orimlig för plånboken i jämförelse med tåget. Eller ge oss en flygkvot! Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten”.


De tar också upp hur politiker världen över slöt upp när man insåg att ozonhålet växte på grund av freoner i hårsprej och kylskåp.

”Då handlade politikerna snabbt, skakade hand över nationsgränserna och gjorde skillnad. Det kan du se till att ni gör igen. Gå först, våga vara obekväm. Släpp taget om väljarstödet och kör över oss och våra klimatkatastrofala vanor. Vi står bakom dig”.

Bland de influencers som skrivit under återfinns Baaams Flora Wiström tillsammans med stora namn som Underbara Clara, Eva Röse, Sandra Beijer, Elsa Billgren och Elin Häggberg.

Läs mer om klimatet här:

Bli mer klimatsmart – 5 saker du kan göra 2019
11 klimatsmarta löften som faktiskt går att hålla
Världsnaturfonden: Så ska du äta för att rädda klimatet
Så gör du klimatsmarta val i vardagen – 12 enkla tips