Abortrörelsens symbol, en galge, och en flicka från Argentina som kämpar för aborträtten.

Argentina legaliserar abort! Till höger syns en argentinsk flicka med texten "rika får abort, fattiga dör" under en demonstration i Buenos Aires. Foto: TT

Kvinnor i Argentina får göra abort – efter historisk lagändring

Det är en historisk dag för Argentina. Från och med nu har kvinnorna i landet rätt att göra abort fram till vecka 14. Och nu vill fler länder i katolska Latinamerika följa efter.
Argentina legaliserar abort till och med vecka 14
Slå på ljud

Argentina finns i världens mest katolska region, där några av de kringliggande länderna utmärker sig för att ha världens hårdaste abortlagstiftning.

Även i Argentina har det fram till i dag varit olagligt att göra abort. Men nu är det alltså tillåtet för kvinnorna där att göra abort fram till vecka 14.

Sedan senaten i landet tog beslutet om legaliseringen, för mindre än en månad sedan, har en stor informationskampanj gått ut till vården och allmänheten.

I broschyrer kan befolkningen läsa om hur de lagliga aborterna går till.

– Lagen har startat en process inom sjukvårdssystemet som kommer ta tid, säger Sabrina Balaña de Caro, hälsochef för kvinnor, barn och tonåringar i Buenos Aires till spanska nyhetsbyrån EFE.

Nu ökar landet antalet anställda inom sjukvården för att kunna ta emot kvinnor som vill göra abort.

Det är dock fortfarande okej för vårdanställda i Argentina att tacka nej av till att göra ingreppet av religiösa skäl, men då är personalen skyldiga att hitta en annan vårdinrättning inom tio dagar som kan hjälpa kvinnan istället.

Chile följer efter

Efter att Argentina tagit beslut om lagen har röster höjts om att göra samma sak i andra länder i Latinamerika. Bland annat har Chile tillsatt en kommission för att diskutera hur de kan avkriminalisera abort.

I Honduras har man däremot gjort det ännu svårare att ändra den hårda abortlagstiftningen efter Argentinas beslut. Landet är tillsammans med Nicaragua, El Salvador, Dominikanska Republiken och Haiti ett av de fattigaste i Latinamerika. Det är också i dessa länder som abortlagstiftningen är hårdast i världen. I dag jämställs abort med mord i dessa länder.

Källa: Dagens Nyheter

Foto: Shutterstock/TT

Relaterade artiklar
9 feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2020
Så hård är Polens nya abortlag – tusentals i protest
Därför valde Bianca att berätta om sin abort i Wahlgrens värld
Allt om Gloria Steinem – journalist, aktivist och feministisk ikon