Månadens Baaambrud är ekonomiexperten Anna Svahn

Aktieexperten Anna Svahn: ”Därför är det viktigt att kvinnor vågar investera”

Finansprofilen Anna Svahn vill få kvinnor att våga satsa på börsen. För Baaam berättar hon om vad som fick henne att börja investera, vad det är som är så kul med pengar och varför det är viktigt att ta tag i sin ekonomi.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Juni månads Baaambrud är Anna Svahn som tycker så mycket om börshandel att hon jobbar, bloggar, poddar och skriver böcker om det. Hon är också en av personerna bakom Facebook-gruppen Economista där över 120 000 kvinnor dagligen diskuterar ekonomi och investeringar.


För Baaam berättar Anna att intresset för investeringar kom när hon började studera företagsekonomi.

– Jag jobbade heltid och hade en heltidslön samtidigt som jag pluggade. Det gjorde att jag funderade på hur jag skulle kunna få mitt sparkapital att växa och jobba för mig istället för tvärtom.

Vad var det som fick dig att ta steget in på börsen?

– En vän till mig jobbade som aktiemäklare och pratade mycket om sitt jobb med mig. Det gjorde att jag köpte mina första aktier – i det numer utköpta investmentbolaget Melker Schörling.

Vad är det som är så kul med börshandel?

– Förutom att det såklart är roligt när ens investeringar går bra så är det också roligt att man lär sig nya saker hela tiden, och inte minst om världen. Idag är jag till exempel väldigt intresserad av makroekonomi, geopolitik och penningpolitik. Jag har blivit mycket mer allmänbildad genom att investera.

Varför är det viktigt för dig att inspirera kvinnor att våga satsa på börsen och ta tag i sin ekonomi?

– En vanlig fråga på banker från just kvinnor är ”har jag råd att skilja mig?”. Vi lever inte i ett ekonomiskt jämställt samhälle idag och jag vill förändra det. Jag vill inte att någon, kvinna eller man, ska behöva stanna på ett jobb eller i en relation där de inte trivs för att de inte har råd att lämna eller göra en förändring. Därför är det otroligt viktigt att kvinnor vågar investera och på så sätt får större makt över sin egen ekonomiska tillvaro.

Tar vi kvinnor för lite ansvar för vår ekonomi?

– Det är ofta kvinnan som har hand om familjens ekonomi, så jag skulle absolut vilja säga att vi är duktiga på att ta ansvar över ekonomin. Däremot investerar vi inte i samma utsträckning som män.

Varför tror du att det är så?

– Historiskt sett har all kommunikation gällande ekonomi varit riktade mot män, det handlar alltså egentligen om att gammal kultur hänger kvar in i framtiden.

Men Anna berättar också om ett ökat intresse bland kvinnor.

– Jag tror att med den utveckling vi ser idag så kommer det långsamt att skifta och på sikt kommer vi bli finansiellt jämställda när det kommer till hur mycket kvinnor och män investerar. Det växer fram fler och fler nätverk som visar både att det finns ett stort intresse bland kvinnor från början, men också en otrolig vilja att lära sig mer. Economista-gruppen på Facebook, vilken är den största i sitt slag i Europa, är ett exempel på det.


Så, vad ska jag som nybörjare tänka på när jag går in på börsen första gången?

– Börja smått och lär dig på vägen. Köp inte enskilda aktier det första du gör utan investera i fonder till en början och läs på för att lära dig. Du kommer inte lära dig om du inte testar, så det är mitt enda tips – att bara börja.

Enligt Anna är det en myt att det krävs ett stort kapital för att börja investera.

– Det räcker med hundra kronor i månaden som man kan investera i en fond, då har man i alla fall börjat. Se dock till att du har en buffert på banken först om något händer och du behöver pengar. Du ska aldrig behöva sälja aktier eller fonder för att betala för en oförutsedd händelse.

Till sist, ge mig dina tre bästa anledningar till att jag borde börja köpa och sälja aktier?

– För att bygga upp en ekonomisk trygghet och för att det är roligt att lära sig saker om omvärlden som man annars inte hade haft koll på. Och slutligen för att ge dig utrymme i framtiden att göra saker du drömmer om.

Läs mer: Hur blir man rik? Experten Anna Svahns enkla tips till en bättre ekonomi


Anna Svahns starter pack

Vi bad Anna att sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev en blandning av böcker om ekonomi, hunden Capex, resor, Louboutins och champagne.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.

Illustration: Unni Zetterling


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:

Baaam-brud i april:

Emma Knyckare: ”Jag brukar tänka: ‘Vad skulle en snubbe göra?’”

Baaam-brud i mars:

Skådespelaren Maria Wärme: ”Allt hade varit enklare om jag fötts till en gående man”

Baaam-brud i februari:

Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson: ”Man har sexualiserat min kropp mot min vilja”

Baaam-brud i januari:

Annahita Yazdi slutar shoppa och flyga 2019: ”Jag behövde göra något radikalt”

 

Baaam-brud i december:

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”

Baaam-brud i november:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”

Baaam-brud i oktober:

Hedda Siternstedt: Förväntningarna på oss kvinnor har bara bytts ut

Baaam-brud i september:

Ida Ovmar: Bilden av oss samer är så stereotyp

Baaam-brud i augusti:

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Baaam-brud i juli:

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

Baaam-brud i juni:

Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”