Forskning: Åldersskillnad ökar risken för att du och din partner gör slut

Forskning: Åldersskillnad ökar risken för att du och din partner gör slut

Nej, ålder är inte bara en siffra. Åtminstone inte om vi ska tro forskning. Enligt en ny studie är chansen att du och din partner håller ihop nämligen betydligt större om ni är jämngamla.

Det är en studie gjord vid Emory University i Atlanta, som Huffington post skriver om, som har undersökt hur en eventuell åldersskillnad påverkar en kärleksrelation. I studien deltog 3 000 gifta och nyligen skilda par och resultatet visade att ju större åldersskillnaden är desto större är risken att ett par går isär.

Läs även: 5 tecken på att din partner är alldeles för svartsjuk

Par med fem år mellan sig löper 18 procent större risk att separera än par som är lika gamla. Om skillnaden är dubbelt så stor, tio år, är risken 39 procent större. Skiljer det tjugo år eller mer mellan kärleksparet är risken hela 95 procent större att ni går skilda vägar.

Läs mer: 9 tecken på att din älskling tänker fria till dig

Anledningen? Är glappet mellan ett kärlekspar stort när det kommer till ålder, är också chansen stor att paret befinner sig i olika stadier i livet. Era olika livserfarenheter kan innebära att ni ser olika på livet och har olika intressen, vilket kan påverka hur lyckliga ni är ihop.

Så vilken är då den allra bästa ålderskillnaden? Inte mer än ett år, enligt den här studien. Då är risken för att ni gör slut nämligen bara tre procent större än om ni är jämngamla.

Läs mer:
Dumpa Tinder – så här träffar du kärlek IRL
Quiz: Hur bra är du på att kyssas?
Forskning: Därför är singlar lyckligare än sambos

Bildkälla IBL, Mondadori