Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

När Alexandra Rejsmar, 27, födde barn upplevde hon att hjälpen efteråt var minimal. ”Säg inte att kvinnor och män prioriteras lika när kvinnor ligger spruckna i två timmar för att någon med rätt kompetens ska ha tid med henne”, skriver hon.

Av: Alexandra Rejsmar

Läs mer: Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen

”’Sprack du mycket?’. Det var den första frågan jag fick efter att jag födde mitt första barn. Då var jag tjugo år, oerfaren inom vården och lyckligt ovetande om allt vad förlossningsskador innebar.

Läs även: Det här är Baaam! 

Jag var en av dem som hade ”tur”, jag sprack inget ’betydligt’ och kom undan med två stygn, som försvann av sig självt. Jag har bekanta som spruckit från fittan ner till anus – och ja, jag kommer att använda mig av de ”grövsta” uttrycken för det finns inte något gulligt med det här. Det är obekvämt och det är förnedrande, för att vi har valt att ha det så här. Jag lovar dig, att kvinnor som legat öppna i två timmar, i väntan på att en kirurg ska komma och bedöma hur omfattande förlossningsskadorna är, inte kallar sin fitta för ’fiffi’ eller ’snippa’. Speciellt inte då den tillsammans med anus bara bildar ett hål.

När jag kissade ner hela mig på Systembolaget precis vid de vita vinerna så fick jag nog.

Jag skrev tidigare i inlägget att jag inte sprack ’betydligt’. Men jag drabbades av något så ofint som inkontinensbesvär. Eller i andra ord, jag kissade på mig själv, varje dag. Var jag inte mer än max tre minuter från en toalett när jag blev kissnödig så kissade jag på mig. När jag, tre månader efter att jag fött Leah, kissade ner hela mig på Systembolaget precis vid de vita vinerna så fick jag nog. Jag ringde Gynmottagningen och fick till svar:

’Ja, det kan vara så en tid efter förlossningen, använd ett trosskydd’.

Jag var tjugo år och skämdes något otroligt. För gudarna vet att inget jävla trosskydd i världen hade kunnat hjälpt varken mig eller stackaren som fick torka upp mitt piss i gång 10 den där lördagen”.

Läs även: Experten: Därför tycks män älska dickpics


”Folk hävdar att kvinnor och män är jämställda i Sverige idag men sanningen är att kvinnovården inte ens är jämställd med Vrinnevisjukhusets centralkök. År 2015 renoverades nämligen det centralköket för 17 200 000 kr. Samma år drabbades 4 000 kvinnor av sfinkterruptur (vilket innebär att samtliga lager i underlivet har brustit) och 300 000 kvinnor gick omkring med analläckage pga förlossning.

Men det här är väl inte så mycket, tänker kanske du? Det här är pissmycket. Det här är åt helvete. Vi kan gå omkring här i Sverige och klappa oss på axeln för vår fantastiska förlossningsvård men för skojs skull kan vi väl jämföra lite?

Andelen med kvinnor, som drabbats av förlossningsskador utan instrument i Polen är ca 0,1%, det är bra. Israel ligger på 0,3%, också bra. Italien och Slovenien ligger på 0,4%, vilket är okej. Sverige ligger på 3,5%. Med instrument (tex sugklocka eller tång), så ligger fortfarande Polen under oss UTAN instrument, på 0,5%, Israel och Italien ligger på 1,3% och vi ligger på 12,7%.

Har det här med personalbrist att göra? Har det med vårdpersonalens pinsamt låga löner att göra? Har det med vår besatthet av att undvika kejsarsnitt till varje jävla pris att göra? Så när barnet ligger längst ner, efter 24 timmars kämpande, så behöver man bara få ut ungen?”.


”Jag vet inte, men att säga att vi gör vårt bästa är skitsnack. Att säga att vi visst är jämställda är pinsamt. Att renovera centralköket för 17 200 000 kr, när en kurs på Karolinskas sjukhus i prevention, diagnostik och behandling av förlossningsskador kostar 10 500 kr/ vårdpersonal är ännu värre. Jag vågar påstå att min fitta borde vara mer värd än ett nytt kakel. Jag vågar till och med påstå att jag inte skulle behövt pissa på mig på Systembolaget heller.

Jag vågar påstå att min fitta borde vara mer värd än ett nytt kakel.

Jag kissar inte på mig längre. Det gick över, precis som Gunilla på gyn sa, fem år senare, efter att jag fött mitt andra barn.

Den 11 mars går jag Barnvagnsmarschen för kvinnornas skull. Samtidigt läggs förlossningsavdelningar ner, samtidigt föds barn i bilar i januari. Samtidigt ligger kvinnor spruckna från fittan till anus i två timmar för att någon med rätt kompetens ska ha tid med henne. Säg inte att vi kvinnor är lika prioriterade som er män när vi inte ens är lika prioriterade som ett jävla kök.

Det är dags att ta tag i fittan (på ett icke Donald Trump sätt)”.

Texten publicerades först på Alexandras blogg.