Alexandra Rejsmar är Baaams nya krönikör: ”Jag skriver för min dotters skull”

Alexandra Rejsmar är Baaams nya krönikör: ”Jag skriver för min dotters skull”

Varannan vecka kommer Alexandra Rejsmar att dela med sig av sin syn på världen. För Baaam berättar hon om vad som driver henne och hur hon orkar lyfta feministiska frågor gång på gång.

Läs också: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

Om man inte känner till dig – vem är du?

Gud, vem vet! Skämt åsido, jag heter Alexandra, är 27 år, har två barn och bor på landet utanför Norrköping. Jag arbetar som bloggare och krönikör. Men om jag ska gå in på hur jag är så är jag nog ganska ironisk men väldigt snäll.

Vilka ämnen kommer du att lyfta i dina krönikor?

– Nästan allt, skulle jag säga. Men allt jag skriver om kommer att komma från ett feministiskt perspektiv. Det kan vara om pågående samhällsdebatter eller sådant som händer i mitt liv som påverkar mig.

Tidigare i år publicerade vi din text om förlossningsvården, som blev en av våra mest lästa. Varför tror du att ett sådant ämne berör så mycket?

– Förlossningsvården tror jag berör för att det kallas för en kvinnofråga – fastän jag tycker att det är helt fel. Cissi Wallin beskrev det bra när hon sa att det borde vara en allmänfråga eftersom alla faktiskt blir födda. Men jag är rätt säker på att förlossningsvården har så stora problem och är så lågprioriterad är just för att patienterna är kvinnor. En förkyld man är döende men när en kvinna ska föda är det bara naturligt. Det blir lätt bortprioriterat och därför är det viktigt att skriva om.

Missa inte! Alexandra, 27: Katerina Janouch var mitt feministiska ljus – men nu har det slocknat

Som du säger har du länge skrivit skrapa texter utifrån ett feministiskt perspektiv. Vad får du för kommentarer på det?

– Det är blandat. Det är alltid samma personer som skriver elaka kommenterar och oftast är de män. Men det händer också att vissa säger att de fått upp ögonen för en viss fråga tack vare att jag skrivit om det – och det är dem jag vill nå. För mig är männen mindre viktiga utan det är tjejerna jag vill lyfta och se till att de vet sitt eget värde. Så fort ett inlägg blir viralt är det dock tydligt att män inte tål kvinnor med starka åsikter – och gärna säger det.

Vad kommer ditt engagemang ifrån?

– Min mamma har alltid varit engagerad i feministiska rörelser, så jag har blivit matad med det sedan jag varit liten. Det har helt enkelt fallit sig naturligt för mig. I början tyckte jag att hon var så tjatig men ju äldre jag blir, när jag fick barn egna barn och började se hur de blir bemötta på förskolan bara för att de har ett visst kön förstod jag varför. Som kvinna i dag går det inte att missa alla fördomar man tvingas möta och jag tänker inte låta min dotter växa upp med massa skit bara för att hon är tjej. Jag gör detta för henne.

Slutligen, hur känns det att börja skriva för oss på Baaam?

– Jag tycker att det ska bli superkul!

Foto: Privat