Alexandra Rejsmar: Du är man och jag är kvinna – det gör all skillnad

Alexandra Rejsmar: Du är man och jag är kvinna – det gör all skillnad

Baaams krönikör Alexandra Rejsmar skriver om hur två personer kan vara så lika varandra – och ändå så otroligt olika. ”Vi har delat värld men inte samma upplevelser. Jag har fått leva på dina premisser”.

Läs också: Här är 7 fördelar med att vara introvert

Här står vi. Så lika du och jag. Två armar, två ben allt är samma. Det enda som egentligen skiljer oss åt är att jag bär mina fortplantningsorgan på insidan och du dina på utsidan. Ändå pratas det fortfarande om huruvida jag har rätt att bestämma över mina, men dina lämnas ifred.

Se på oss, vi har hår båda två. På huvudet, i ansiktet, under armar och på ben också. Gör vad du vill med ditt, men låter jag bli mitt så är jag extremist och provocerande. Två ansikten, men bara ett som duger utan smink. Vi bär på samma känsloregister: vi känner sorg, lycka, förtvivlan och rädsla. Men du behöver inte vara rädd för mig. Ändå är det du som skrämmer mig mest en lördagsnatt påväg hem från krogen.


För vi är lika på det sättet, du och jag. Vi båda gillar att ha kul. Vi båda gillar att bli berusade, men det kommer att gå ut över mig om du låter det. För vi hade kul när vi dansade hela natten. Men jag kanske inte vill fortsätta dansa med dig, jag kanske bara vill hem. Om du vill kan du få dmin kropp, för vi är olika så – du och jag. Jag är mindre än dig och du är större än mig. I kampsport när man tränar anpassar man sig alltid efter den mindres nivå. Men statistiken säger att om någon av oss vill den andre illa, så är det du. Och om du vill mig illa, så har jag ingen chans. För trots att vi är lika, så är det du som bestämmer hur länge det ska vara ”roligt”. För vi är olika så – du och jag. I hela mitt liv har allt varit på dina premisser.

Vi är olika du och jag. Se på dig, du får vara som du är. Det får inte jag. Vi föddes så lika, men se på oss nu. Ärret på ditt ben kommer från den gången du lekte pirat på bryggan och var sådär busig som sånna som du får vara. Mina ärr kommer från Gilette. I’m your venus, I’m your fire, your desire.

Läs också: Följer du för få stilsäkra äldre kvinnor på Instagram? Här är 10 favoriter


För vi har delat värld men inte samma upplevelser. Jag har fått leva på dina premisser, din önskan är min lag, för Gilette hade rätt. Jag är kvinna och du är man. Din frihet har varit så självklar och min så oförutsägbar. Se tre generationer tillbaka. För vi är olika så – du och jag, min mamma och din pappa, min mormor och din morfar. För alla ni har haft samma rättigheter men inte vi. Din morfar hade rätten att våldta din mormor, för dom var ju gifta och en gång sa hon ja.

Vi är ändå så lika du och jag. Det viktigaste för oss båda är frihet och när du ser hur mycket jag vill ha det blir du girig. Men jag vill inte ta någonting ifrån dig. Jag vill bara dela din frihet, för i början var den vår. Ändå håller du i den så krampaktigt. För vi är inte lika du och jag. Du har haft allt hela tiden och jag har mer än min mormor men ändå mindre än din morfar.

För skillnaden mellan dig och mig är att du är man och jag är kvinna. Jag vill få vara, mig själv, men fri som du. Så min feminism, som du kallar extremism, behövs. Ända tills den dagen en ny jag och en ny du föds. Där de enda skillnaderna är att du är man och jag är kvinna.

Läs också: Jag flög till USA och sov 8 timmar i sträck – så gjorde jag

Foto: Thinkstock