Alexandra Rejsmar: Hur ska jag kunna veta att du inte kommer att våldta mig?

Baaams krönikör Alexandra Rejsmar gör en gång för alla upp med argumentet Inte alla män. Som vi har sett fram emot denna text.

Gruppen med ”Inte alla män-männen” växer sig allt större och idag är det svårare att hitta ett kommentarsfält utan dem än att lösa en rubiks kub. För er som missat den här rörelsen, så är det alltså män som slåss med näbbar och klor för att försvara manssläktet och det med argumentet ”inte alla män”. För att göra det ännu klarare, så ska jag ge er ett exempel.

Läs mer om Alexandra: Alexandra Rejsmar är Baaams nya krönikör: ”Jag skriver för min dotters skull”


Kvinna: Byter trottoar på kvällen då hon har en man bakom sig.
Man: Skriver en statusuppdatering på fejjan om hur jobbigt det var för honom att bli misstagen för en våldtäktsman.
Kvinna svarar: Hur ska jag kunna veta vem som eventuellt kommer att våldta mig? Jag finner alla män skrämmande under kvällstid, då jag promenerar själv och känner mig extra utsatt.
Man: INTE ALLA MÄN

Ja, men nu tror jag vi har det klart för oss vilka jag snackar om.

Jag är så otroligt trött på karlar i största allmänhet. Kanske speciellt på dessa män som påstår sig värna om kvinnors rättigheter. Eller snarare de som i tysthet låter kvinnor kränkas, våldtas, förminskas och pissas på. De männen har jag inget till övers för.


Hur kan man påstå i ett kommentarsfällt att man är en ”snäll kille” som ”ääälskar kvinnor” men så fort en kvinna attackeras på sociala medier har samma snälla kille helt plötsligt brutit båda tummarna. Inte ett jävla knyst kommer från honom. Det enda det handlar om för de männen är att i största möjliga mån få glida runt med sitt ego i behåll. De älskar alltså kvinnor som håller käften och skrattar åt deras sexistiska skämt.

Hur kan de inte förstå att vi inte har tid att stryka deras ego medhårs? Vi har fullt upp med att ducka för våldtäktsmän och kukbilder på Instagram. Ursäkta mig medan jag försöker ta mig över det här träsket utan att bli uppkäkad av alligatorerna, det kan bli svårt att inte trampa någon på tårna då. Jag sårar hellre hundra mäns egon om det betyder att jag slipper bli ofrivilligt knullad.

Läs även: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?


Jag tror att vi alla sett bilder på Hagamannen? Tror ni att hans offer tänkte; den där snubben ser lite ”våldtäktig” ut, honom ska jag passa mig för? Tror ni ”inte alla män-män” att Ida Johansson, 21 år gammal, trodde att hon skulle bli mördad när hon var ute och sprang i spåret? Hur ska vi kunna veta att just våran våldtäktsman/mördare inte är du? Vi hinner inte avgöra det, vi kan chansa eller byta väg. Ni vill säkert säga att jag ska säga att ni inte ska ta det personligt. Men det vill jag.

Ta det personligt, snälla. För om ni inte gör det kommer det aldrig att ske någon förändring. Istället för att sitta hemma och grina som en vuxen bebis över att kvinnor är rädda för er män, så kanske ni borde fundera på hur ni kan ändra på det.

De enda gångerna jag ser skymten av en schysst snubbe, så är det i mitt kommentarsfält där ni klagar på generalisering. Hade ni vart de där supersnälla killarna ni påstår er vara, så hade jag sett er på andra ställen med. Hade ni vart de minsta intresserade av jämställdhet, hade jag sett minst lika många uppdateringar från er toppenkillar när Emma Andersson, 22 år gammal tvingades föda i bilen för att hennes närmsta BB lagt ner. Hur kan det inte ligga i ert intresse att kvinnor får föda barn tryggt? News flash, ni har också blivit födda.


Så när jag skriver ”män” så menar jag dig. Varenda liten man. Jag kommer fortsätta att mena ”alla män” tills min syster och min dotter inte längre behöver vara rädd för att passera er på vägen hem i mörkret. Jag kommer att mena ”alla män” tills polisen slutar råda kvinnor att inte ha hörlurarna i när vi är ute och springer i spåret.

Vill ni inte bli dragna över samma kam? Gör skäl för ditt missnöje genom att tillföra något till kvinnornas kamp för att få samma privilegier och skyldigheter i samhället som du. Var arg, du med. Var arg på de män som får oss att tro att även du kan vara en. Att ta ut ilskan på oss kvinnor är inte vägen att gå.

Vi försöker bara överleva lite här.

Foto: IBL