Orange day är internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor.

Varför är allt orange just nu? Här är allt du behöver veta om Orange day

UN Womens viktigaste dag i kalendern infaller den 25:e november. Datumet är nämligen den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor – världen över. Men vad innebär egentligen dagen, som fått namnet Orange day?

Har du snappat upp att mycket färgats orange den senaste veckan? Bilder på Instagram, kända byggnader och folk på stan som verkat anammat den klara färgen. Det finns en förklaring! Det är på grund av Orange day, en dag vars syfte är att uppmärksamma våld som riktas mot kvinnor och flickor världen över.

Men varför är kampanjen så otroligt viktig? Jo, för att en av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid. Siffror som är skrämmande – och oacceptabla. Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett problem i världen men i vissa länder är det inte ens klassat som ett brott.

Dagen är tyvärr mer aktuell än någonsin då våldet mot kvinnor fortsätter att öka kraftigt. Under coronapandemin har restriktioner även lett till en alarmerande ökning av våld i hemmet. FN estimerar en ökning att våld i hemmet ökat med 30 procent – världen över. I områden där människor lever under svåra förhållanden och trångboddhet blir detta dessvärre extra tydligt.


Vad är Orange Day?

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FNs generalförsamling år 1999. Att det blev just den 25 november är för att hedra systrarna Mirabal från Dominikanska republiken. De tre systrarna protesterade mot diktatorn Rafael Trujillo som därför lät mörda dem den 25 november 1960. Den 25 november är också startskottet för 16 days of activism against gender based violence, alltså 16 dagar då FN uppmanar regeringar, företag, organisationer och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot detta. De 16 dagarna avslutas den 10 december då det är internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Kampanjen Orange day startades 2008 av FNs dåvarande generalsekreterare som utnämnde den 25:e i varje månad till Orange day. Syftet med dagen är att världen över manifestera och uppmärksamma våld mot kvinnor. Orange day och de efterföljande 16 dagarna är bara en liten del av Unite-kampanjen – FN:s långsiktiga arbete mot att stoppa våld mot kvinnor världen över.

Varför just orange?

Anledningen till att man har valt orange som signalfärg är eftersom det är en positiv och ljus färg som ska representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.


Så uppmärksammas Orange day 2021

Under kampanjen lyser kända byggnader runt om i världen i orange, människor bär något orange och engagerar sig genom att anordna event och manifestationer för att uppmärksamma våld mot kvinnor. Även under hashtaggen #orangetheworld sprids information kring kampanjen och kvinnors utsatthet.

Kända byggnader som används för att visa ställningstagandet 2021 genom att lysa upp i orange är bland annat pyramiderna, Sfinxen, EU-kommissionen, och här i Sverige Dramaten, Kungliga Operan och Friends Arena.

I Sverige belyser The Body Shop mäns våld mot kvinnor genom kampanjen No Black Friday, eftersom Black friday infaller dagen efter Orange day. De kommer att sätta upp affischer med budskap och statistik kring mäns våld mot kvinnor i alla sina butiker och i sina digitala kanaler. De kommer även att manifestera sitt stöd för kvinnorna genom att släcka ner sina butiker klockan 15:00, och genom att samla in pengar till Unga relationer.

Många regioner och kommuner i Sverige stöttar kampen mot mäns våld mot kvinnor på olika sätt. Bland annat kommer Kungälvs stadshus lysa på i orange och Trosa kommun binder orange band runt träd och även här kommer kyrkor och rondeller att lysa i orange. I göteborg hålls en ljusmanifestation där bland annat Lisebergshjulet, Scandinavium och Nya Ullevi lyser upp i orange.

Tidigare år har till exempel fotbollslag i den italienska ligan visat sitt stöd för kampen genom att spela match med röda streck målade i sina ansikten.

Källa: UN Women Foto: TT

Läs mer:

Joe Biden ny president i USA – så gynnas kvinnor

Katarina Wennstams nya podcast Wennstams vrede – det handlar den om

Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar