Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein

Allt om Jeffrey Epsteins flickvän Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell greps nyligen av polisen och inväntar nu sin egen rättegång. Men vem är hon egentligen? Och vad hade hon och Jeffrey Epstein för relation?

I slutet av maj i år hade Filthy Rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall premiär på Netflix – en dokumentärserie i fyra delar om finansmannen och multimiljardären Jeffrey Epstein.

Under många år levde han ett välbärgat liv i lyx och flärd. Han var känd för sina enorma fester där kändisar som Bill Clinton, Donald Trump, Woody Allen och den brittiska prins Andrew ofta deltog.

Jeffrey Epstein grips – och dör i sin cell

Under 2000-talet har flera unga kvinnor trätt fram och berättat om de sexuella övergrepp som Jeffrey Epstein utsatt dem för. Många av dem är så unga som 14 år. Förra året greps han men avled i sin cell innan rättegången hann börja. Amerikansk media uppgav att det handlade om självmord. Andra hävdar att han blev mördad då han satt inne på information som kunde sätta dit även andra välkända och rika män för sexuella övergrepp.

Vid hans död hade han en förmögenhet på 600 miljarder kronor, pengar som han hade fört över till de amerikanska jungfruöarna i Karibiska havet, och som alltså inte kunde användas till skadestånd för hans offer.

Vem är Ghislaine Maxwell?

I Netflix dokumentär berättar flera av kvinnorna hur Jeffrey Epstein hade en medbrottsling – Ghislaine Maxwell. Ghislaine är dotter till tidningsmogulen Robert Maxwell som ägde både New York post och Daily Mirror. Hon växte upp i ett rikt hem i Storbritannien, men när fadern dog 1991 flyttade Ghislaine till USA. Där träffade hon Jeffrey Epstein och bytte ut ett liv i lyx mot ett annat.

Ghislaine Maxwell, Jessica Capshaw och Denise Richards

Ghislaine Maxwell till vänster tillsammans med skådespelarna Jessica Capshaw och Denise Richards. Ghislaine var expert på att mingla och skapade sig under åren ett enormt nätverk.

Ghislaine Maxwell omnämns ofta som Jeffrey Epsteins flickvän, men faktum är att de aldrig har bekräftat relationen själva. Många runt omkring dem kallade dem för ett par, en del har sagt att hon mer var någon form av assistent till honom. Jeffrey Epsteins själv har kallat henne för sin bästa vän. Många menar att de var ett par först, men att de senare gjorde slut och fortsatte att begå brott ihop fram tills dess att han greps 2019.

Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein i bruna jackor ute i naturen

Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein ute på promenad tillsammans.

”Planerade för att de skulle bli sexuellt utnyttjade av Epstein”

I Filthy Rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall berättar flera av offren hur Ghislaine dels lockade in dem i olika fällor, dels var med själv vid övergreppen.

– Maxwell lockade mindreåriga flickor och fick dem att lita på henne. Sedan levererade hon dem till den fälla som hon och Epstein förberett. Hon låtsades vara en kvinna som de kunde lita på, samtidigt som hon planerade för att de skulle bli sexuellt utnyttjade av Epstein och i vissa fall av Maxwell själv, sa åklagaren Audrey Strauss på en presskonferens som handlade om just Ghislaine Maxwell.

Ghislaine har hela tiden nekat till anklagelserna.

Ghislaine Maxwell grips

Efter att Jeffrey Epstein greps har hon varit spårlöst försvunnen. Det sista man såg av henne var ett besök hon gjorde på en hamburgerrestaurang i Los Angeles i augusti 2019. Enligt rykten ska hon ha flytt till ett lyxhus i Massachusetts, men då hon har flera bostäder både i USA och i Storbritannien, samt har många välbärgade vänner världen över så hade polisen svårt att hitta henne.

Till slut lyckades polisen dock lokalisera henne till en bostad i New Hampshire där hon hade fortsatt att leva ett liv i lyx. Den 2 juli greps hon av FBI.

Det åtalas Ghislaine Maxwell för

Nu står hon åtalad för flera punkter. Dels inblandningen i de sexuella övergreppen och trafficking av unga flickor, men också för att ha ljugit i rätten 2016. Sammanlagt gäller det sex åtalspunkter.

Rättegången är beräknad att hållas i juli nästa år. Då risken att Ghislaine Maxwell flyr beräknas vara mycket stor kan hon inte bli utsläppt ur häktet mot borgen. Enligt den brittiska tidningen The Sun ska nu Ghislaine Maxwell frukta för sitt liv i cellen. Hon är säker på att Jeffrey Epstein mördades och nu tror hon att även hon kommer gå samma öde till mötes.

Se trailern för Filthy rich här:

Foto: Netflix, TT

LÄS MER:

Filthy Rich – Netflix dokumentär om Jeffrey Epstein

Alla nya serier och filmer på Netflix i juli 2020

Nästan varannan svensk kvinna drabbad av sexuella övergrepp