Älskar du kolhydrater? Här är förklaringen

Älskar du kolhydrater? Här är förklaringen

Älskar du pizza, pasta och bröd? Det kan finnas en förklaring! Ny forskning visar nämligen att det kan finnas en sjätte smak som triggar kolhydratsuget.

Vårt smaksinne brukar delas in i grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami. Men ny forskning visar att det kan finnas ett sjätte smaksinne.

Det är forskare vid Oregon State University som menar att det kan finnas en sjätte smak som känner av stärkelserik mat, som till exempel bröd, pasta och pizza. Någon som skulle kunna vara en förklaring till att många av oss älskar kolhydrater.

Missa inte! 5 små förändringar som gör din vecka mer hälsosam

I studien utsattes försökspersoner för ett smaktest och resultatet visade att de bara genom smaken kunde känna igen långsamma kolhydrater. När deltagarna skulle förklara smaken berättade de att den påminde om ris, pasta, bröd och mjöl. Det här tyder, enligt studiens forskare på att det kan finnas en ny, sjätte smak som känner av just kolhydrater.

För att en ny smak ska bli en grundsmak krävs det att smaken har igenkänningsfaktor, att den triggar någon sorts respons från kroppen och att den har unika receptorer på tungan. Den nya upptäckta smaken saknar än så länge det sistnämnda och kan därför i nuläget inte ses som en officiell grundsmak. Men, forskarna som utförde studien är inte främmande för att det sker i framtiden.

Läs mer
Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler
Bevisat: Snygga träningskläder gör att du presterar bättre
Därför gör rumpträning att du blir en bättre löpare

Bildkälla IBL