Poeten Amanda Gorman vid Joe Bidens presidentinstallation

Allt du behöver veta om poeten Amanda Gorman

Den 22-åriga poeten Amanda Gorman fick äran att läsa en av sina dikter vid installationen av president Joe Biden. Amanda använder sin poesi som ett verktyg för sin aktivism, och är engagerad i frågor som rasism och jämlikhet.
Se Amanda Gormans diktläsning vid Joe Bidens installation
Slå på ljud

Amanda Gorman är den yngsta poeten som någonsin fått framträda på en presidentinstallation. Förutom att vara verksam som poet har hon även en examen i sociologi från Harvard, och hennes intresse för samhällsfrågor genomsyrar allt hon gör.

22-åringen som vuxit upp i Los Angeles skriver mycket om orättvisor, och har till exempel behandlat rasism och polisbrutalitet i sina dikter, men poeten har också ett tydligt hoppfullt budskap.


AMANDA GORMANS AKTIVISM OCH PRISER

Amanda brinner för jämlikhet, och förutom sin poesi, som hon ser som ett uttryck för sin aktivism, driver hon en välgörenhetsorganisation som heter One Pen One Page. Organisationen hjälper unga hitta sin röst genom kreativitet och skrivande.

Sin första diktsamling The One for Whom Food Is Not Enough gav Amanda Gorman ut bara 16 år gammal, och som 19-åring fick hon den ärofyllda utmärkelsen National Youth Poet Laureate.

Priset delas ut till en ung person med särskild begåvning inom poesi – men som också uppvisar ledarskap när det kommer till social rättvisa och jämlikhet.


AMANDAS KAMP MED TALFELET

Amanda kämpade under uppväxten med ett talfel, och hon menar att det hjälpt henne utveckla sin poetiska förmåga.

"Det har gjort mig till den konstnär jag är, och den historieberättare jag strävar efter att vara", sa hon i en intervju med The Los Angeles Times.

Amanda ser sina framträdanden och spoken word-verk som en lika stor del av sitt konstnärsskap.


VILL FÖRENA MED SIN POESI

Många anser att Amanda är nästa stora grej inom amerikansk poesi, och det var när hon framträdde med sina dikter i Vita Huset när Barack Obama var president som Jill Biden fick upp ögonen för henne.

Man kan tänka sig att det är så hon fick hedersuppdraget att läsa på installationen av den nya presidenten.

Dikten Amanda läste skrev hon inför installationen, och hon avslutade den samma dag som kongressen stormades. Dikten The Hill We Climb tar upp motsättningarna i landet – men uppmärksammar också demokratins förmåga att förena människor.

"While democracy can be periodically delayed, it can never be permanently defeated", lyder en rad i det berörande verket.

Amandas hoppfulla budskap, och vilja att förena människor, passade bra in på ceremonin. Den gick på många sätt i försoningens tecken, och Joe Biden återkom flera gånger till hur han vill ena folket och hitta en väg framåt tillsammans.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Detta lovar Joe Biden att åstadkomma första tiden som president
Här blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident
De uppträder när Joe Biden svärs in som president – skillnaden mot Trumps invigning