Anna Wilson: Jag är 27 år och bor i mina föräldrars källare

Anna Wilson: Jag är 27 år och bor i mina föräldrars källare

En av tre unga stockholmare bor hemma i dag. 80 procent av dem ofrivilligt. En av dem är Anna Wilson, 27.

Det här är ett redaktionellt samarbete mellan Svenska Dagbladet och Baaam. Läs mer om hur det funkar här.

Läs också: En tredjedel av Stockholms unga tvingas bo kvar hemma

Anna Wilson är 27 år och efter några år utomlands bestämde hon sig för att flytta hem till Sverige igen. Men där möttes hon av en hård bostadsmarknad och en insikt om att det inte fanns något annat val för henne än att flytta hem till sina föräldrar igen.

– Jag har inte tillräckligt med dagar i bostadskön och heller inte råd att köpa något, så jag bor i ett rum i mina föräldrars källare, säger Anna till Baaam.


Trots att hon har en bra relation till sin familj berättar hon att det i början var jättejobbigt – och än i dag påfrestande.

– Det känns som att jag inte har så mycket fritid och jag får inte vara själv så mycket som jag skulle behöva. Ibland efter jobbet sitter jag kvar i bilen och lyssnar på musik bara för att få vara lite ifred.

Nästan varje dag sitter hon i Facebookgrupper och letar efter andrahandslägenheter. Men med bara ett deltidsjobb i ryggen och en pojkvän som studerar är priserna alldeles för höga.

– Min kille bor också hemma och vi vill verkligen flytta ihop. Men den enda lägenhet vi skulle haft råd med visade sig vara ett rum man behövde gå igenom en kiosk för att komma in till med kartonger för fönstren. Och vi har verkligen inte höga krav, en etta räcker gott. Det är allt.

Läs också: Vi gick igenom partiernas program: Så här vill de lösa bo-krisen


Anna berättar att hennes livssituation gör att hon inte får den tiden hon behöver för sig själv. Något som även påverkar hennes tankar om att bilda familj.

– Jag känner att det kommer att dröja länge innan jag vill skaffa barn. Jag måste få hitta min takt i livet innan jag kan addera barn till det.

Med att bo hemma tillkommer att hjälpa till – allt från att skjutsa familjen till att ta hand om hennes mormor – och samtidigt påverkas också hennes relation till familjen.

– Det är något med att bo hemma som gör att man hamnar i gamla tonårshjulspår, jag blir så lättirriterad och vill inte sitta och prata med mamma vid frukostbordet. Trots det har vi fått det att fungera, någorlunda, och på ett sätt har jag kommit lite närmre mina föräldrar i och med att vi tvingats ihop såhär. Men jag vill verkligen bo själv.


Hon säger också att det inte är helt lätt att prata om att bo hemma eftersom det känns pinsamt.

– Jag trodde inte att jag skulle bo hemma när jag fyllt 27 men så är det. Jag vill inte gärna bjuda över mina vänner hit och de tycker också att det känns jobbigt att vara hos någons föräldrar liksom.

Anna säger att situationen känns så hopplös att hon överväger att helt lämna Stockholm.

– Jag kan bo i Uppsala eller någon annanstans här omkring istället bara jag får ett eget hem. Men det är tråkigt, jag har ju hela min familj och alla mina vänner här. Det är sjukt att det ska vara såhär. Jag vill bara hyra något billigt men sådana som vi får visst inte plats i Stockholm längre.

Läs också: Nu tar det 35 år att spara ihop en kontantinsats i Stockholm