Annahita Yazdi slutar flyga, shoppa och blogga om skönhet 2019

Annahita Yazdi slutar shoppa och flyga 2019: ”Jag behövde göra något radikalt”

2019 är året då Annahita Yazdi slutar blogga om skönhetsprodukter, slutar att shoppa och helt stannar på marken. ”Man lurar sig själv om man tror att man kan konsumera hållbart”.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Och i januari är detta ingen mindre än bloggaren och juristen Annahita Yazdi. Hon har nämligen tagit ett stort ställningstagande 2019: hon slutar skönhetsblogga, hon slutar helt att shoppa och hon stannar på marken och tar inga flyg under hela året. Detta klimatupprop vill vi såklart hylla.


Berätta, varför har du fattat det här beslutet?

– Jag har ganska länge känt att det är på väg att gå åt helvete med planeten och jag känner mig väldigt maktlös inför det. Jag vet att jag som enskild person inte har något inflytande över de stora skeenderna men jag kände att jag ändå ville göra något, berättar Annahita Yazdi.

Det började med bloggen. I tio år har Annahita bloggat och från att i fyra år av dem ha drivit en klassisk skönhetsblogg som länkade till olika produkter och varumärken testade hon att helt sluta länka. Därefter försökte hon också skriva om skönhet utan att det ska vara fokus på konsumtion men insåg snabbt att det både var svårt och inte kändes tillräckligt.

– Jag behövde göra något mer radikalt, så jag la helt ned skönhetsbloggandet. Jag vet att jag bara är en skribent på en liten blogg men jag var så trött på branschens oupphörliga uppmaningar att få mig att skriva om produkter i den rasande takt som nya produkter lanseras. Och när jag väl beslutat det drog jag till med köp- och flygstopp av bara farten, säger hon och fortsätter:

– Som person funkar jag så att jag behöver testa mig själv på lite drastiska sätt och se om det funkar. Så då fick det bli så.


Bakgrunden till att Annahita ens hade en tanke på att sluta flyga kom från ett event på Facebook som uppmanade till att stanna på jorden 2019. Och med den rekordvarma sommaren vi hade 2018 i ryggen var beslutet enkelt.

– Jag har flugit mycket de senaste åren, flera gånger per år, och jag tänkte att om jag satsar på detta blir det en verklig förändring i mitt liv.

Att sluta flyga innebär inte att sluta resa – bara att tänka om hur man reser.

Att sluta flyga innebär för Annahita inte att sluta resa – bara att tänka om kring hur man reser.

Annahita tar också upp konflikten hon brottas med mellan att som individ fatta den typen av beslut hon själv tagit samtidigt som den stora makten över klimatkrisen ligger hos statliga aktörer och näringslivet.

– Det som behövs för att rädda vår planet är konkreta beslut: flyg- och koldioxidskatt, en reglering av marknaden och förbud mot olika typer av fossila drivmedel. Det är bara så man åstadkommer verklig förändring. Men jag tänker att jag som individ kan skicka signaler till våra makthavare om att jag och flera med mig är redo för en omställning. För jag uppfattar att politiker är rädda för obekväma men nödvändiga beslut eftersom de kan förlora väljare på det. Så då får vi visa att vi stöttar de besluten så de en dag vågar fatta dem.

Hon menar också att det i dag kanske uppfattas som drastiskt att besluta sig för att sluta flyga och konsumera – men att det i en snar framtid kommer att bli verklighet för alla.

– Man lurar sig själv om man tror att man kan konsumera hållbart – vi måste bara sluta konsumera. Och antingen är vi beredda på den omställningen och jobbar med den redan nu eller så sitter vi i en källare någonstans och blir chockade. Då tycker jag det är bättre att redan nu anpassa sig till att sluta flyga, konsumera mindre och hitta ett annat sätt att leva.


Flygförbudet är relativt tydligt för folk – men när det kommer till Annahitas köpstopp har hon fått många frågor. Får hon inte köpa någonting alls? Går second hand bra? Hur gör hon om något går sönder?

– Jag drar gränsen vid fysiska varor som inte är förbrukningsprodukter som tandkräm och medicin. När det kommer till second hand har jag beslutat att jag inte får köpa det heller, för då skulle jag bara fortsätta konsumera lika mycket men second hand istället. Och det behöver jag inte, jag behöver helt avprogrammera min hjärna och sluta handla på rutin. Sedan är det såklart bättre och många med köpstopp köper second hand, men jag behöver ett tuffare beslut för att det ska ge mig någon skillnad.

Den största utmaningen för Annahita blir att helt undvika att gå in i affärer.

Hon säger att den största utmaningen blir att helt undvika att gå in i affärer.

Vad kommer att bli svårast med köpstoppet, tror du?

– Det svåraste kommer bli att inte alls gå in i second hand-butiker och loppisar. Jag har insett att jag helt behöver undvika att vara i butiker för när jag väl är där är frestelsen för stor. Under sista månaden innan köpstoppet trädde i kraft försökte jag ha en vanlig vardag och gick i butiker som jag brukar. Och då kunde jag ibland vakna till av att jag stod i kassan med något i handen och tänkte köpa det. Då kunde jag tänka att ”Vad fan är det här? En nyckelring!” och behövde nästan säga till mig att ”Ställ ifrån dig varan, vänd på klacken och gå ut”.

När det så började närma sig 2019 försökte Annahita leta efter något slags köpstopp-sammanhang att dela sina tankar i och få pepp och stöd. Men hon hittade inget. Då beslutade hon att starta en grupp på Facebook – Köpstopp, kort och gott.

– På knappt en vecka fick vi 500 medlemmar, så det känns tydligt att detta är något fler törstar efter. Och jag vill inte bara skriva om detta på min blogg och sociala medier utan lyfta diskussionen dit fler kan se den.

Vad är dina tre bästa tips till någon som vill testa ett köpstopp?

– Avprenumerera på alla nyhetsbrev som har en tendens att dyka upp i din inkorg, avfölj alla företag på sociala medier och gå sedan igenom vad du faktiskt äger för att få grepp om hur mycket man faktiskt har hemma. Det är en bra start.


Något som är viktigt för Annahita är att flygstoppet inte ska göra att hon slutar resa – tvärt om ska hon visa att det går fint att resa och stanna på marken samtidigt.

– Redan under 2018 har jag börjat resa mer med tåg och det kom ur en tanke av att hur svårt kan det vara? Och det är inte alls svårt! Jag förstår inte att jag inte gjort det innan. Det som däremot är dumt är att SJ för några år sedan slutade sälja utlandsbiljetter och järnvägen i Europa delvis monterats ned så vissa ressträckor är osmidiga. Men allt går att lösa.

Att resa med tåg till kontinenten behöver inte alls vara svårt – eller särskilt dyrt.

Att resa med tåg behöver inte alls vara svårt – eller särskilt dyrt.

Hennes bästa tips om man är sugen på att testa att resa med tåg är att kontakta Centralens resebyrå i Kalmar. De fick närmligen ta över SJ:s utlandsbokningar när de lades ned och kan därför boka hela din resa åt dig.

– De har stor kunskap och gav mig så bra tips! Som när jag fick ett två timmar långt byte i Köpenhamn och fick tips om att gå till en viss restaurang på gångavstånd från centralstationen och äta smörrebröd. Den typen av bemötande får man inte när man flyger, då föses man mer runt som ett boskap.

Är du sugen på att testa resa i Europa med tåg? Här har vi samlat 8 städer du kan resa till med tåg och hur du gör för att åka dit.

En kritik tågresor ofta får är att de är så dyra. Vad tänker du om det?

– Det behöver de inte vara. När jag åkte till Paris bokade jag en månad i förväg och fick en tur- och returresa inklusive två nattåg för 4300 kronor. Det man ska fråga sig är snarare hur flygresor kan vara så billiga. Det beror ju på att de får en stor mängd subventioner och inte bär sina egna miljökostnader, så ser man till det kostar tågen faktiskt rimligt mycket.


Annahita Yazdis starter pack

Vi bad Annahita sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev en mix av hennes katter, pilgrimsmusslor och nyklassicism.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:

Baaam-brud i december:

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”

Baaam-brud i november:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”

Baaam-brud i oktober:

Hedda Siternstedt: Förväntningarna på oss kvinnor har bara bytts ut

Baaam-brud i september:

Ida Ovmar: Bilden av oss samer är så stereotyp

Baaam-brud i augusti:

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Baaam-brud i juli:

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

Baaam-brud i juni:

Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”