Läs också: Se Halseys starka dikt om sexuella övergrepp: ”Han säger att jag inte får säga nej”
Under 2017 anmäldes knappt 21 500 sexualbrott, i Sverige, det är en ökning med tio procent, visar nya siffror från BRÅ.
Av dessa var 7 230 fall våldtäkter, 1 330 handlade om sexuellt tvång och utnyttjande och 10 800 om sexuellt ofredande. Dessutom anmäldes 1 870 fall av grov kvinnofridskränkning.
Siffror över misstänkta för 2017 är inte släppta än, men 2016 var 98 procent av de misstänkta män, medan de som utsattes var till 96 procent kvinnor.
Hela 99 procent av de som misstänks för våldtäkt mot kvinnor är män – och 90 procent av de som misstänks för våldtäkt mot män, är män.
Eftersom mörkertalen tidigare varit stora så kan det ändå vara positivt att anmälningarna ökar. Det menar Nina Rung, tidigare brottsutredare, kriminolog och genusvetare.
– Det är bra att man anmäler, för det visar att man har förtroende för rättsväsendet men gör också att vi får ordentliga siffror på hur många som utsätts. För något år sedan skedde 100 våldtäkter per dag men det var bara 17 som anmäldes. Kan vi börja se de verkliga siffrorna i anmälningsstatistiken kan vi kräva andra politiska åtgärder än idag, säger hon.
Även förra året ökade anmälningarna kraftigt. Nina tror att det kan bero på att vi belyser sexualbrott i samhället på ett annat sätt än tidigare, och lyfter allt från festivalövergrepp till dickpicks.
– Varenda partiledare tog upp det i sitt sommartal. Samtidigt kan det bero på att fler övergrepp begås, eller – uppfattar man dem mer för att det har pratats mer om det? Det vi också ska komma ihåg är att våldtäkterna kan ha skett för många år sedan även om de anmäldes 2017.
Nu har fokus på sexuella övergrepp ökat ytterligare under hösten, tack vare #metoo i november. Nina Rung har tittat närmare på vilka månader som anmälningarna kommit in.
Just mellan december i år och förra året ökade anmälningarna med hela 40 procent, och även i november gick de upp kraftigt, med 27 procent.
– För andra månader såg man inte alls samma stora förändring, och december brukar generellt sett inte vara en överrepresenterad månad när det gäller våldtäktsanmälningar. Så det är klart att #metoo påverkat benägenheten att anmäla, att man funderar på ”det där som hände kanske var ett övergrepp…?”.
BRÅ har nu fått i uppdrag av regeringen att titta på varför sexualbrotten ökar.
– Det är jättebra. Den absoluta majoriteten som begår brotten är män och det vanligaste är att bli utsatt av någon man känner. Det vi behöver göra är att tydligare undersöka vad är det som gör att den här gruppen väljer att begå sexualbrott. Forskning visar att snäva och stereotypa föreställningar om könsroller ökar risken att man begår våldsbrott. Vi behöver därför se till att vi har ett ordentligt normarbete i skola och förskola, brotten måste få konsekvenser och bli utredda i högre uträckning och vi behöver mer resurser som med rätt kompetens utreder brotten inom polisen.
Något Nina menar att fler anmälningar kan bidra till. Att man anmäler ett sexualbrott är också viktigt för sin egen skull, menar hon.
– Det finns en terapeutisk del i att få bekräftat att det var ett övergrepp man varit utsatt för, få prata om det i förhör och få hjälp och stöd, och förhoppningsvis se personen som utsatt en få ett straff.
Behöver kvinnor bli rädda av de här siffrorna?
– Nej, sett till alla brott som begås är det en liten mängd och överfallsvåldtäkter är ovanligt. Kvinnor ska inte vara rädda – men vi ska fan se till att få slut på det. Och det kan vi inte få genom att kvinnor ändrar sina liv – utan att de män som begår sexualbrott gör det och att män runtomkring börjar agera!
Läs också: Juristen berättar: Det här är dina rättigheter vid sexuella övergrepp
Foto: Unsplash/Infinity Studio