Nu har Indien avkriminaliserat samkönat sex

Äntligen! Indien avkriminaliserar samkönat sex

Efter en flera decennier lång kamp för hbtq-personers rättigheter slopades i dag äntligen lagen som förbjöd samkönat sex i Indien.

Fram till torsdagen den 6 september har man riskerat livstids fängelse som homosexuell i Indien. Där har det nämligen varit kriminellt att ligga med någon av samma kön. Men nu har alltså högsta domstol beslutat att ta bort den 157 år gamla kolonialresten ”Section 377” som lagen hette.

I den gamla lagen gjordes det gällande att all sexuell aktivitet, förutom heterosexuell sådan, var förbjuden då det ”stred mot naturen”.

En av domarna, Indu Malhotra, som medverkade till slopandet av det diskriminerande förbudet menar att historien är skyldig hbtq-rörelsen en ursäkt. I domen går även att läsa att ”all form av diskriminering baserad på sexuella läggningar innebär ett brott mot våra grundläggande rättigheter”.

I samband med att lagen försvinner kommer även poliser i Indien att utbildas för att förhindra vidare diskriminering av homosexuella.

Hbtq-rörelsen i Indien har kämpat för att ”Section 377” ska tas bort i flera decennier, och domen kommer efter flera veckors överläggande i högsta domstolen.

Många firar nu den historiska segern och på Twitter är det många som visar sin glädje över det efterlängtade beskedet.

Läs mer: 8 hbtq-dokumentärer på Netflix som engagerar och berör