Är jag normal? Det här projektet vill visa hur f*ttor verkligen ser ut

Ingen f*tta är den andra lik, men det är lätt att tro det efter ett besök hos gynekologen. Nu ska ett nytt projekt skapa 3D-bilder som bättre ska representera kvinnans kön.

Läs mer: Därför är din snippa en superhjälte

Hur många gånger har du tittat på din fitta och ställt dig frågan ”är jag normal?”. Antagligen en hel del gånger, framför allt som barn och tonåring. Bristen på tydliga bilder på hur kvinnors kön faktiskt ser ut har inspirerat projektet ”Är jag normal” som ska ta fram nya bilder till sexualundervisning och vården.

Bakom projektet står forskningsinstitutet RISE Interactive, hållbarhetsföretaget Sibship och Petra Blom Andersson, samordnare mot hedersrelaterat våld och könsstympning vid Norrköpings kommun. De menar att människokroppen oftast visualiseras i form av en manskropp och när den kvinnliga kroppen väl visas är underlivet ofta förenklat. Det leder till att vi får en sämre förståelse för fittans färg, form och storlek.

– Många kvinnor vet inte hur det ser ut och vet inte vad de ska jämföra med, säger Madeleine Kusoffsky på RISE Interactive till Baaam.


Hon återger en bild av att barnmorskor och gynekologer ofta får sitta och googla fram bilder för att ha något visuell underlag att visa en tjej under ett besök. Projektet vill istället skapa interaktiva 3D-modeller som med stor variation visar både de inre och yttre delarna av fittan.

– Vi vill skapa ett mer dynamiskt och visuellt stöd till möten så man kan ta hänsyn till att det faktiskt förekommer variation. Ofta är medicinska bilder platta och statiska, säger Madeleine.


Till en början är planen att 3D-modellerna ska finnas hos gynekologer, barnmorskor och på ungdomsmottagningar. De hoppas ha något att testa på målgruppen till sommaren 2018.

Madeleine menar att förenklingen av kvinnors kön har negativa konsekvenser.

– Dels får du inte se bredden som gör att du enklare förstår och lär känna din kropp och kan kräva rätt vård. Dels är det kopplat till självbilden. Vi ser en ökning av att kvinnor väljer att skönhetsoperera sina underliv. Det finns en potentiell risk i det då forskningen säger att det finns för få studier för att veta ingreppens långsiktiga följder.

Foto: IBL/Shutterstock, RISE