Årets matbluff 2019 – lista över finalisterna

Årets matbluff 2019 – lista över finalisterna

Varje år delar konsumentföreningen Äkta vara ut pris för Årets matbluff. Nu har finalisterna presenterats och du kan gå in och rösta på bland andra briochebröd som inte är brioche, osockrad yoghurt som är väldigt sötad och sojagrädde nästan helt utan soja.

Så var det åter dags att presentera finalisterna i matsveriges största antipris Årets matbluff. Det är konsumentföreningen Äkta vara som ligger bakom priset som har funnits sedan 2015. Bland tidigare ”vinnare” hittar vi bland andra Erik Lallerstedts tryffelbearnaise som innehöll 0.005 procent tryffel och smörgåsmargarinet Lätta som visade sig innehålla främst vatten och miljövidrig palmolja.

Bland årets finalister går det att hitta en värmebehandlad kallpressad blåbärsdryck och ett briochebröd där inte någon av ingredienserna som man bakar brioche på finns med.

Läs nomineringarna till varför just de här produkterna har utsetts till finalister i Årets matbluff nedan. Om du sedan vill rösta gör du det här. Du kan rösta fram till den 20 januari.

Här är alla nominerade till Årets matbluff 2019

Rå Blåbär

Både varumärket ”Rå” och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, det vill säga hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.

Alpro Cuisine soya vispbar

Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. I stället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb

En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10–20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt.

”Inget tillsatt socker” stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.

Semper gluten free Bovete & Teffmjöl

Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Pågen Brioche hamburgerbröd

Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Foto: Äkta vara, Rå, Skånemejerier, Alpro

 

Läs mer: 

6 vanliga ingredienser i godis som inte är veganska

1 av 3 tuggummin innehåller ämnen som kan vara hormonstörande

Här är vinnaren av Årets matbluff 2018 – med förkrossande segermarginal