Artisten hyllas efter sitt håll käften–svar till journalisten

Det händer att kändisar tröttnar på journalister. Men sällan har det gjorts med sådan finess som Lisa Ekdahl – läs hennes kick ass-svar till Aftonbladet här!

I lördags var det Lisa Ekdahls dag i TV4:s programserie ”Så mycket bättre”. Lisa Ekdahl är känd som en person som valt att hålla sitt privatliv utanför rampljuset och under programmet nämns bara att hon blev mamma samtidigt som hon slog igenom stort som artist.

Och det som kommer att minnas i efterhand är nog inte de andra artisternas tolkningar av hennes låtar – utan Lisa Ekdahls intervju med Aftonbladet dagen efter.

Läs också: Galna saker kändisar har fått från sina fans

I artikeln intervjuas hon av Nöjesbladets journalist Jan-Olov Andersson när följande konversation äger rum:

”Det pratas inget om ditt privatliv i programmet, förutom att du inte vill prata om att du blev mamma i samband med genombrottet. Visst var det väl rätt många reaktioner på den tiden, på att du var ihop med en så mycket äldre man (musikern Bill Öhrström är 28 år äldre än Lisa)?

– Jag kommer inte att prata om någon jag bodde ihop med för tjugo år sedan hur mycket du än försöker.

– Att vi kvinnor lätt blir identifierade genom våra mödraskap och våra män och speciellt av män som du…vi är skittrötta på det! Men vi kommer att vara snälla mot er, för ni är lite långsamma av er. Det kan du skriva om du vill!

Men då blev väl Bill snarare snabbt ett bihang till dig, som var stjärnan?

– Hör du hur du själv tänker, Jan-Olov? Patriarkatet är på väg ned, du kommer att möta det här igen och igen och igen när du möter kvinnor. Patriarkatet faller, inom din livstid. Det är lika bra du hakar på.”

Svaret har kommit att hyllas i sociala medier, bland annat av Lina Thomsgård, programledare i SVT:s kulturprogram ”Kobra” och grundare av Rättviseförmedlingen.

Vi säger likadant – you go, Lisa Ekdahl!

Läs mer:
Redan 1997 tog Spice Girls ställning mot sexism – se klippet här!
Emma Watsons fem bästa citat om feminism
Här är hashtaggen som bevisar att feminism verkligen behövs

Bildkälla: IBL