Artisten Marie Fredriksson är död – blev 61 år

Marie Fredriksson har avlidit, det bekräftar artistens manager i ett pressmeddelande. Hon blev endast 61 år gammal.

En av våra mest folkkära artister, Marie Fredriksson, har avlidit, på morgonen den 9 december. Hon blev 61 år gammal och lämnar efter sig man och två barn.

– Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom, skriver Marie Fredrikssons manager Marie Dimberg i ett pressmeddelande.

Framgångsrik som soloartist och i Roxette

Marie Fredriksson hade både en framgångsrik solokarriär och en fantastisk framgång med gruppen Roxette tillsammans med Per Gessle. Roxette hade sin storhetstid i slutet på 80-talet och under 90-talet när de hade flera världsvist med låtar som Dressed for success, Joyride, It must have been love och Spending my time. Roxette har sålt uppskattningsvis 75 miljoner album över hela världen och har vunnit massor av priser för sin musik och låg i topp på Billboard-listan sex gånger.

– Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela, säger Per Gessle om Marie Fredriksson till Aftonbladet.

Som soloartist sjöng Marie Fredriksson gärna på svenska och vi kommer att minnas henne för sånger som Ännu doftar kärlek från 1984 som blev hennes första riktigt stora hit och Sparvöga från 1989 som var ledmotiv till tv-serien med samma namn. Marie Fredriksson framförde också Ännu doftar kärlek på prinsessan Madeleines och Chris O’Neills bröllop i juni 2013.

Sjuk i hjärntumör 2002

Marie Fredriksson drabbades 2002 av en hjärntumör och blev svårt sjuk. Hon blev efter tuffa behandlingar friskförklarad men levde fortsatt med hälsoproblem som hon fått i sviterna av sin cancer och av strålbehandlingen. Hon skrev själv om kampen mot sjukdomen i självbiografin Kärleken till livet som kom ut 2015.

Marie Fredriksson meddelade 2016 att hon inte längre orkade turnera eller spela in skivor med Roxette. Däremot släppte hon så sent som förra våren en ny låt, Sing me a song, i samband med sin 60-årsdag.

Foto: TT