"Att åldras är en synd" – se Madonnas starka tal om sexism i musikbranschen

På helgens event Billboard Women in Music levererade Madonna ett brutalt ärligt tal om sexism och åldersdiskriminering i musikvärlden – se talet här!

Läs mer: Se när Zara Larsson tolkar Beyoncé – du kommer få rysningar

I fredags vann Madonna priset ”Woman of the Year” på det årliga eventet Billboard Women in Music, och hennes tal var brutalt ärligt om sexism och åldersdiskriminering i musikbranschen.

Madonna har under hela sin karriär varit känd för sin ärlighet och frispråkighet, och hennes tal var inte annorlunda. I talet pratar hon om sexism, kvinnohat och åldersdiskriminering i musikbranschen, och om hennes personliga erfarenheter av våld, hot och våldtäkt.

– Du tillåts vara vacker, söt och sexig, men var inte för smart. Ha inte en åsikt, i alla fall inte en åsikt som inte sammanfaller med status quo. Du får objektifieras av män och klä dig som en slampa, men äg inte din slampighet, säger hon.

I en industri där kvinnor förväntas ”åldras med värdighet” och dra sig tillbaka från strålkastarljuset vid de fösta ålderstecknen har Madonna varit en motkraft. Hon har vägrat anpassa sig efter omvärldens förväntningar på hur en kvinna ska agera och hon har fortsatt producera musik, och för detta har hon blivit hånad.

– Åldras inte, för att åldras är en synd. Du kommer att bli kritiserad, du kommer att bli smutskastad, och du kommer definitivt inte spelas på radion, säger Madonna i talet.

Se Madonnas tal i klippet nedanför!

(Psst! Slå på undertexterna på knappen i högra hörnet av spelaren för att inte missa något.)

Läs mer: Det här är de bäst betalda kvinnorna i musikbranschen

Läs även:
Astrid S: ”Jag växte upp med inställningen att tjejer är bäst”
Redan 1997 tog Spice Girls ställning mot sexism – se klippet här!
Se chefredaktören Terese Allerts feministiska tal – äkta girl power!

Foto: IBL