Åtta vanliga sexmyter (som vi slår hål på!)

Åtta vanliga sexmyter (som vi slår hål på!)

Det är dags att göra slut med de här gamla sexmyterna.

Den första av våra sexmyter: Sparris får sperma att smaka spunk

Falskt! Trots att det ofta framhålls som en sanning finns inga vetenskapliga bevis som stödjer denna tes. Däremot varierar natriumnivåerna i sperman vilket får den att smaka olika, men smaken går inte att påverka via maten. Vad som eventuellt går att påverka är däremot spermiernas kvalitet. Om du vill bli gravid kan du tipsa din partner om att frossa i avokado och valnötter. Avokado innehåller bland annat gott om folsyra och E- och B6-vitaminer vilket ger spermierna styrka att penetrera ägget och valnötter innehåller arginin som kan öka spermieproduktionen. Det är även viktigt att undvika rökning, alkohol och dåliga fetter för så bra spermakvalitet som möjligt.

Mer om ämnet: Vad är normalt sex?

Du går upp i vikt av p-piller

Falskt! 44 olika studier visar inga samband mellan viktuppgång och p-pilleranvändning. Trots detta är viktuppgång en vanlig anledning till att kvinnor väljer att sluta med p-piller. Ingela Lindh vid Göteborgs universitet har skrivit en avhandling på ämnet och konstaterat att en enda faktor av p-pilleranvändning, barn, ålder, rökning och motion gav viktökning, och det var ålder. 0,45 kilo per år går genomsnittskvinnan upp – med eller utan p-piller.

Det går inte att bli gravid under en graviditet

Falskt! Det är extremt ovanligt, men det har faktiskt dokumenterats ett tiotal gånger i mänsklighetens historia. Fenomenet kallas superfetation och innebär två olika befruktningar under en och samma menscykel. Det leder till två foster i livmodern som trots detta inte är tvillingar. Möss är det djur där superfetation oftast förekommer men det har även dokumenterats hos hästar, får och kängurur.

Män tänker på sex var sjunde sekund

Falskt! En studie från Ohio state university kom fram till att män tänker på sex 19 gånger om dagen vilket kan låta mycket. Men det visade sig att de tänker på mat nästan lika ofta, 18 gånger om dagen, och sömn 11 gånger om dagen i genomsnitt.

Läs mer: Hemligheten bakom multipla orgasmer

Gifta har sämre sexliv än singlar

Falskt! Tvärtemot vad som gärna porträtteras i populärkulturen så tycks äktenskap inte ha en dämpande effekt på sexlivet. En forskargrupp ledd av Maria de la Sanchez Fuentez gick igenom alla studier som fanns på ämnet sexuell tillfredställelse, vilket var 197 stycken, och kom bland annat fram till att ju fler sexpartners desto lägre sexuell tillfredställelse. En ny studie på ämnet kom 2013 och bekräftade i mycket det Sanchez Fuentez kommit fram till och konstaterade även att gifta kvinnor i större utsträckning än singlar var nöjda med sina sexliv. Den starkaste garanten för ett lyckligt sexliv tycktes dock vara en bra självkänsla och att man trivs med sin kropp.

Män är oftare otrogna än kvinnor

Falskt! Eller åtminstone inte helt sant. De flesta undersökningar visar visserligen att män oftare gör snedsteg än kvinnor: I en amerikansk undersökning från 2011 hade 23 procent av de tillfrågade männen och 19 procent av kvinnorna varit otrogna mot sin partner. En brittisk undersökning publicerad 2001 visade samma tendens (18,4 procent av männen och 11,8 procent av kvinnorna hade varit otrogna under det föregående året). Men förra året kom en undersökning som hävdade att fyra av tio kvinnor haft en flört med någon annan än sin partner – medan bara en av tio män gjort detsamma. Även längre otrohetsaffärer visade sig vara vanligare hos kvinnor (14 procent av kvinnorna och 4 procent av männen). Hela 85 procent av kvinnorna påstod sig ha övervägt att vara otrogna, gentemot 75 procent av männen. Men om kvinnor faktiskt blivit mer omoraliska eller helt enkelt bara är ärligare än män förtäljer inte studierna.

Ju större desto bättre

Falskt! Snopplängden spelar ingen roll, åtminstone om vi kvinnor får bestämma. I en studie från UCLA fann man att kvinnor föredrog bredd framför längd och att den perfekta längden ”bara” var 16,5 centimeter.

Läs mer: 5 sätt att sexsäkra sovrummet

Oskulder har mödomshinnan kvar

Falskt! Som de flesta vet idag är mödomshinnan inte en hinna utan ett veck. Den kan gå sönder av diverse sportaktiviteter, och man kan ha sex och ändå ha den kvar. Dessutom kan mödomshinnan gå sönder och sedan självläka, vilket gör den till ett ganska uselt bevis på huruvida någon är oskuld eller inte.

Klitoris är en liten knapp

Falskt! Det är bara den delen av klitoris som syns på utsidan, men största delen av klitoris kan inte ses med blotta ögat utan breder ut sig på insidan. Men trots att det här varit känt sedan 1844, då det för första gången beskrevs i vetenskapslitteraturen, så saknas ofta den här strukturen på anatomiska ritningar av kvinnokroppen.

Du är antingen gay, straight eller bi

Falskt! Redan 1948 gjordes den så kallade Kinsey-skalan där man istället för att dela in människor i homo- eller heterosexuell använde sju olika kategorier från noll till sex, där noll är strikt heterosexuell och sex är strikt homosexuell. 7 procent av kvinnorna i ålder 20-35 klassificerades i kategori 3, vilket är ungefär lika mycket heterosexuell som homosexuell, och 11,6 procent av männen i samma ålder. Idag tycker de flesta sexologer att Kinsey-skalan är relevant när man pratar om sexuell läggning, men inte övergripande nog för att täcka alla områden kring sexuell identitet.

Läs mer:
Här är knepet som ger dig mer sex
11 konstiga fakta om sex och kärlek
Därför gör sex att du blir en bättre löpare

Av: Johanna Boström

Foto: Thinkstock