Aye nekades jobb på grund av sin slöja – var inte diskriminering

Förra året nekades Aye Valdés jobb på SAS för att hon inte ville ta av sin slöja. Fallet har nu tagits upp av Diskrimineringsombudsmannen, DO, som menar att klädpolicyn inte strider mot diskrimineringslagen.

Läs också: Sarah Delshad: Slöja eller ej, det angår inte dig

Aye Valdés, 23, var under förra året på en intervju för jobbet som check in-personal på flygbolaget SAS. Efter att ha genomgått flera steg och tester i ansökningsprocessen informerades hon om att SAS har en policy om att anställda inte får visa religiösa symboler.

– Rekryteraren frågade mig om det finns en chans att jag kan ta av mig slöjan i tjänsten. Då sa jag att ”nej, det är inte ett alternativ för mig” och frågade att ”om detta är en policy ni har, varför fick inte jag den informationen tidigare så att jag inte hade behövt gå igenom de här stegen”. Då sa hon att de tyckte att jag har kompetensen som behövs för rollen och att de ville ge mig en chans. Men att det då krävdes att jag tar av mig slöjan, sa Aye Valdés till Baaam då.


SAS Sveriges presschef Fredrik Henriksson bekräftade att SAS har en sådan policy.

– Ja, vi har en uniformspolicy som gäller för alla medarbetare och i den ingår bland annat att vi inte tillåter varken politiska eller religiösa symboler. Det är för att vi vill ha en enhetlig neutral identitet hos vår personal.

Detta gjorde dock att Ayes fall skapade stor debatt om ifall det är diskriminerande eller inte att företag ska ha rätt att bestämma hur anställda klär sig. Den 14 mars i år fattade EU-domstolen i Luxemburg ett prejudicerande beslut som innebär att ”en intern ordningsregel hos ett företag som förbjuder bärandet av synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler utgör inte direkt diskriminering”. I praktiken innebär beslutet att man kan neka en anställd att bära slöja ifall man har en policy som förbjuder alla former av religiösa symboler – inte enbart muslimska.

Den mediala uppmärksamheten gjorde dock att Diskrimineringsombudsmannen (DO) inledde en utredning om fallet – och nu har beslutet kommit. I sitt beslut skriver DO att inget framkommit som ger skäl att ifrågasätta SAS uppgifter, skriver SVT.

”DO bedömer alltså att SAS uniformspolicy i sig, förutsatt att den bara gäller anställda med direkt kundkontakt, inte strider mot diskrimineringslagen”.


Aye Alhassani säger till SVT Nyheter att hon inte vill kommentera DO:s beslut men till Baaam förra året menade hon att hon såg det som solklar diskriminering.

– Jag tycker att det är väldigt diskriminerande och helt fel. Om man sedan bortser från att de har lagen på sin sida så har de gjort de på ett fult sätt. De hade kunnat informera mig om detta tidigare och gett mig ett val redan då att slippa gå igenom hela processen.

Hon fick då även medhåll från Gina Dirawi som kommenterade fallet på sin Instagram:

– Personalen på SAS får inte ihop hur de ska anställa en kompetent kvinna om hon täcker sitt hår? Dom till och med ber henne att ta av den för att ge henne jobbet. Herregud SAS, kom och möt resten av oss i framtiden. Har vi inte kommit längre?

Foto: Privat/IBL