Aysha Jones om Kamala Harris president i USA och Kyle Rittenhouse

Aysha Jones: ”En svart kvinna blev USAs president, en vit man friades – och fredagsmyset fortsätter”

Baaams krönikör Aysha Jones skriver om det historiska ögonblicket Kamala Harris tillfälligt blev första kvinnan på posten som USAs president. Samtidigt som en person som sköt tre personer på en BLM-demonstration friades på alla åtalspunkter.

Den här texten är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar som återfinns här är skribentens egna.


Samma dag som världens yttersta makthavare för en stund blev en svart kvinna friades en vit man som stod åtalad för mord på två personer och mordförsök på en tredje vid en Black lives matter-demonstration i Kenosha i USA förra året. Och fredagsmyset fortsätter i vanlig ordning som om ingenting har hänt. Business as usual. För precis så är det, och jag tror jag har slutat bry mig jag med.

Å ena sidan borde jag korka upp en flaska dyrt bubbel och fira, en svart kvinna på den ultimata posten. Jag vill skita i att det bara var för en timme. Ett ögonblickligt resultat av en rutinkontroll. Men samtidigt vill jag leka med tanken att hon fick behålla makten. Kamala Harris, ledare av den fria världen. USAs president. En svart kvinna.

”I en utopi hade det avbrutit mitt fredagsmys”

I en utopi hade det betytt så mycket mer och faktiskt fått mig att avbryta kvällens fredagsmys. I en utopi hade detta maktskifte, om än ett kort sådant, betytt riktiga förbättringar för de som har det värst. I USA. Och runt om i världen.

I en utopi hade Kyle Rittenhouse, som åkte från sin hemstad Antioch till Kenosha beväpnad med ett halvautomatiskt vapen, inte friats samma dag som en svart kvinna blev president i USA. I en utopi hade Rittenhouse högerextrema våld och hans ord synats för vad de är. Vitmakt och rappakalja av den värsta sorten!

Nej, jag anser inte detta vara värt att avbryta myset för efter en lång vecka där jag konstant gjort allt för att bevisa min rätt till likvärdig existens. Bevisat min rätt till samhällets välfärd, som även den bör diskuteras vid tillfälle, genom trippla jobb och massvis med ideellt engagemang. Det är inte värt en enda sekund av mitt mys i soffan med dom som betyder mest och som jag hoppas missar informationen om att en svart kvinna var för ett ögonblick president i USA samma dag som en jury friade en vit man på alla punkter.

Men med tanke på hur snabbt saker förändras i vårt digitala samhälle kommer detta bli ett samtalsämne inom kort och då kommer jag säga till dom att detta kunde ske på grund av att människor strävar efter reformer när vi borde tala om abolition.

Och jag vill säga det samma till dig som läser detta nu, låt oss tala om abolition och lämna reformer till de som vill upprätthålla dessa destruktiva, inhumana och ojämnlika strukturer.

Du och jag kan bättre, låt oss visa det dagligen i våra relationer med varandra som medmänniskor, IRL och på nätet!

TV: Ny profil på Baaam: Aysha Jones
1:45

Efter reklamen: TV: Ny profil på Baaam: Aysha Jones

(1:45)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Aysha Jones börjar blogga på Baaam – lär känna henne här!
Aysha Jones om året med BLM: ”Många svarta inaktiverade sina sociala medier”
Aysha Jones om utmattningen: Jag är mycket snällare mot mig själv nu