Aysha Jones: ”Jul, jul, strålande alkoholiserade jul”

Aysha Jones: ”Jul, jul, strålande alkoholiserade jul”

Baaams krönikör Isatou Aysha Jones skriver om den mörka baksidan med julens alla trevliga glöggfester och snapsar.

Den här texten är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar som återfinns här är skribentens egna.

Julen är en sån högtid som jag på riktigt kan sakna och önska var för alla. Värmen, glädjen och givmildheten. Även världens suraste Karen of all Karens lyser upp i takt med att ljusen i husen och fönstren tänds! Julen är verkligen allas högtid men framförallt barnens. Det är nu vi, jag är fortfarande ett barn när det kommer till jul, uppför oss som aldrig förr! Det är nu alla barn ligger ivrigt vakna om nätterna och tänker ut hur vi inte ska missa Tomten natten före dopparedagen. All magi, alla klappar och farmors goda jullunch! Men julen har också en baksida som många barn tvingas leva med efter några visor och höjda skålar.


Jag kastar som vanligt sten i glashus för jag älskar mina söta viner och drinkar med fancy namn som jag aldrig minns. Ännu mer älskar jag att smuttra på varm glögg och krypa ner i soffan med en bok. Men jag vet också att julen för många innebär otrygga hem och odrägliga vuxna. Med julen, liksom många andra högtider, kommer oändligt mycket alkohol och en fylla som inga barn borde utsättas för. Om du inte tror mig så har jag inga problem med att presentera den faktan jag fick fram efter en snabb sökning!

Drygt 4 av 10 (42 procent) uppger att de varit med på något julfirande där de tycker att det druckits för mycket alkohol. Var tredje person uppger även att de varit oroliga för att personer de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört.

En av fem tonåringar i årskurs nio anser att en eller båda föräldrar dricker för mycket alkohol i allmänhet och en av tio har velat hälla ut en förälders alkohol.

Kvinnor drabbas oftare än män. 26 procent av kvinnorna har varit med om att julfirandet störts av någon annans drickande.

Mer än var fjärde svensk, 28 procent, oroar sig också för att någon de firar jul med ska dricka för mycket alkohol. Inte heller här råder jämställdhet: 32 procent av kvinnorna och 25 procent av männen oroar sig.

Cirka 400 000 barn lever med föräldrar som har ett missbruk eller grovt riskfyllt drickande och under storhelger ökar antalet barn som råkar ut för alkoholens baksidor drastiskt.

Under jullovet 2020 fick Bris ta emot 40 procent fler samtal till sin stödtelefon än motsvarade period 2019. Enligt Bris handlade samtalen om bråk och otrygghet i familjen och föräldrar som drack för mycket.

Vi vet också att våldet mot barn och kvinnor ökat drastiskt under pandemin. BRÅ:s statistik visar att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökade med fyra procent första halvåret 2020 jämfört med året innan. Även Trygghetsberedningens rapport om brottslighet under covid-19 visar på en marginell ökning av anmälningar om våld i hemmet. Enligt Socialstyrelsen har orosanmälningarna om barn som far illa ökat med fem procent under pandemin i 56 undersökta kommuner


Sunnan av kardemumman är att barn och unga mår allt sämre, psykiskt och fysiskt och oavsett om direkta kopplingar kan eller inte kan göras till alkoholkonsumtionen så bör vi vuxna som konsumerar alkohol på riktigt fråga oss själva om vi verkligen behöver dricka just runt barn och unga. Inte bara under jul – utan överhuvudtaget. Vi behöver fråga oss själva om högtiden och rummen där barn vistas måste besudlas av vårt onyttiga behov för alkohol.

Som sagt, jag kastar sten i glashus och det vet jag. Men jag är beredd att dricka mina sista droppar sött vin lagom till Lucia och utbringa min nyårsskål i cola utan rom om det gör så att åtminstone ett barn slipper vistas med en odräglig full vuxen i år! Även om jag inte längre firar jul så skippar jag alkoholen under julhelgen och donerar istället det jag hade lagt på alkohol till Unga relationer, Junis/IOGT-NTO, ROKS & Somaya. Jag föreslår att även du tar dig en funderare i år, det finns så många andra högtider vi kan skåla på.

Låt oss ge barnen julen och en alkoholfri jul. Det är dom värda!

Källa:
IQ Pressmeddelande: Alkohol påverkar mångas julfirande negativt
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)
Artikel: Många oroar sig över alkohol i jul
Motherhood: Så påverkas barnen av berusade vuxna under julen
BRÅ Kriminalstatistik 2020

Se också: Aysha Jones om utmattningen och synen på sin kropp
3:12

Efter reklamen: Se också: Aysha Jones om utmattningen och synen på sin kropp

(3:12)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Aysha Jones: ”Feminismen i Sverige är blind för alla som inte passar in i normen”
Aysha Jones: ”Min yngsta blir snart en svart ung pojke – och det gör mig livrädd”
Aysha Jones: ”Jag älskar Sverige, men Sverige älskar inte mig”