Baaams krönikör Aysha Jones

Aysha Jones om hederskultur: ”Har vi inte lärt oss någonting av historien?”

Baaams krönikör Aysha Jones skriver att hederskulturen inte är unikt för “invandrare”, utan att den finns i olika skepnader.
5 snackisar från veckan som gått
0:48

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(0:48)

Slå på ljud

Den här texten är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar som återfinns här är skribentens egna.

Heder eller galenskap. Inte bara vi blattar har ”heder”. Svenskar har det också. Om du inte tror mig så googla engelska skolan och kjolar, I dare you! Har vi inte lärt oss någonting av historien? Oavsett om vi tittar på hur Annette Kellerman arresterades 1907 i Boston för ”oanständighet” eller hur det faktiskt inte är konstigt att tjejers kjolar mäts i svenska skolor idag eller runtom på stränder i hela västvärlden under 1900-talet?

Det är lika vanligt och tragiskt som att två invandrarkvinnor dödades i Sverige och Irak på 2000-talet för att dom ville leva ett liv dom själva valt och inte någon annan. Jag pratar såklart om Pela och Fadime, som mördades i hederns namn.

“Kvinnor har alltid mördats för att mannen vill det”

Att under samma vecka som vi håller minnesdag för Fadime och ser en dokumentär om hennes liv och död också behöva ta ton för att skoltjejer ska få klä sig som dom vill är bisarrt. Det är så bottenlöst att inte ens havet är tillräckligt djupt, på min heder!

Kvinnor har alltid mördats för att mannen vill det, sån är vår verklighet då och nu. Är vi inte häxor, äktenskapsförbrytare, värdelösa horor eller en vanära för familjenamnet så är det något annat, men alltid något någon man bestämt att vi inte lever upp till. Och därför ska vi dö, torteras, skammas och skämmas! Intet nytt på denna fronten. Ytterligare en dag i kvinnors och hbtq-personers liv. Förväntar vi oss verkligen något annat? I mean kom igen, it’s a mans world!

Hemska statistiken

Ja, för faktum är att så länge vi kvinnor inte är med och bestämmer, äger och enas så kommer vi alltid drabbas av dödligt våld. Vare sig det är av våra föräldrar som anser att vi vanärat deras namn eller en man vi älskar djupt men som bara kan uttrycka sin skeva kärlek genom våld. Hedersvåld har ingen religion, klass, ursprung eller hudfärg. Hedersvåld och hederskultur har funnits i alla tider, nationer och folkslag! Heder och vanära är inte unikt på något sätt och är något alla människor känner i olika omfattning.

I Sverige mördas varje år 15 kvinnor av män som anser det vara deras rätt att ta ”deras” kvinnors liv. 2020 anmäldes 39 200 misshandelsbrott och 8 690 våldtäkter mot kvinnor eller flickor. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om. Och mörkertalet är stort. Brottsförebyggande rådet (Brå) uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor aldrig polisanmäls. Våldet i nära relationer ökar, än mer under dessa tider av pandemi då kvinnor och barn är extra utsatta på olika vis. Hur handlar detta inte om männens heder, deras skadade egon och stolthet?

Hederskulturen lever vidare i svenska sekter och familjer

I Europa på 1700-talet ledde så kallad ”ärekränkning” ofta till dueller på liv och död inom adeln, alltså det ”fina civiliserade folket”. I de Europeiska kungahusen har Drottningar på löpande band mördats för att dom vanärat tronen, hur är det inte heder?

Än idag lever hederskulturen vidare i olika ”svenska” sekter och i ”svenska familjer”. Så sent som förra året gick en ung ”etniskt svensk” kvinna ut med att hon blivit av med både jobb och hem på grund av att hennes bilder på Instagram var ”för utmanande” och hennes egna pappa ansåg att hon ”sålde sin kropp” genom att posera på nätet. Detta efter ett ”möte” med hennes arbetsgivare som också är hennes väns pappa, sin egna pappa och vännen, som även hon inte var ”acceptabel” i sitt sätt att porträttera SIN kropp! Hur är det inte heder?

Hedersrelaterat våld är inte unikt för ”invandrare”, muslimer eller vad än högern vill få oss att tro. Det är inte ett ”importerat” fenomen från fjärran öster. Och det är aldrig kvinnorna eller den utsatte som gjort fel eller dragit skam över någon annan eller sig själv. Vi har lärt oss mycket av Fadimes tragiska död och många bra saker har kommit ur en händelse som aldrig borde fått ske.

Men arbetet mot våld, vare sig vi sätter orden heder eller gäng före eller mot kvinnor efter, är långt ifrån över! Och vi alla behöver hjälpa till, visa civilkurage och medmänsklighet. Hade vi gjort det hade varken Pela eller Fadime mördats för en sån löjlig sak som ”heder”!

Relaterade artiklar
Aysha Jones: ”Jag är livrädd för att drabbas av en hudsjukdom i Sverige”
Aysha Jones om hyllade serien Vänner: ”Den är riktigt, riktigt dålig”
Aysha Jones om pjäsen Bergets topp: ”Svarta berättelser måste få ta plats”