Baaam och Frida nomineras som Årets grepp på Tidskriftspriset 2019

Baaams kampanj Menssplaining kan vinna stort journalistpris

Baaam har blivit nominerade till ett pris på Tidskriftsgalan 2019. Vi kan vinna i kategorin Årets grepp för vår upplysningskampanj om mens – Menssplaining.

I två år i rad har Baaam varit nominerade till fina pris på branschgalan Tidskriftspriset. Under förra året stod vi som en av fyra nominerade i kategorin Årets grepp för vårt valsamarbete tillsammans med Svenska Dagbladet – och nu är det dags igen för vår kampanj Menssplaining.

– Det känns helt fantastiskt att något så viktigt som mens faktiskt kan få lyftas fram och hyllas på det här sättet – och inte bara tystas ned och gömmas. Det är ett tecken på att förändring är på gång, säger Nathalie Mark, redaktionschef på Baaam och FRIDA.


Bakgrunden till Menssplaining är enkel. Hälften av jordens befolkning har, kommer få eller har haft det. Mens alltså. Ändå pratar få om det och trots att mensvätskan inte längre är blå i tv-reklamen så har vi mycket kvar att göra. 2019 är tabut fortfarande förbluffande stort – och kunskapen förvånansvärt liten. Det ville vi ändra på och så skapades Menssplaining.

– Menssplaining är inte bara en redaktionell kampanj, det är också tusentals kvinnoröster som tydligt säger att det finns en onödig oro och ohälsa kopplad till mens. Det är också tusentals kvitton på att okunskapen är skrämmande stor och att skolan inte riktigt är uppdaterad. Syftesdriven förändringsjournalistik är en bärande balk i Baaams agenda och Menssplaining är framtagen tillsammans med våra läsare, följare och lyssnare för att göra skillnad. Responsen visar att vi har lyckats, säger Jennie Sandberg, tidigare chefredaktör och en av initiativtagarna till kampanjen.

– Mens förenar stor del av befolkningen, men trots det är det fortfarande inte lätt att ta upp problem som rör mens. Vi vill att det ska vara självklart att kunna säga att man har mensvärk och kanske måste jobba hemifrån eller prata om att man har endometrios. Det ska vara lika normalt som att säga att man har huvudvärk, säger Nathalie Mark.


Lyfter mens genom quiz, video och podd

För kampanjen tog vi fram ett mensstest i samarbete med experter på KI där man kan se om ens mens är normal – och få hjälp om den inte är det. Vi gjorde även ett digitalt kit som grundskolan kan använda i undervisningen, byggd på 2 500 enkätsvar från FRIDAS läsare. Vi har fixat Youtube-videos med filmade expertsvar, tagit nya genrebilder där mensen får vara röd och skapat Menspodden – en poddsatsning som reder ut allt du någonsin undrat om mens tillsammans med experter och personliga historier.


Till Menssplaining har vi också tagit nya genrebilder på mens – där mensen får vara röd och se ut som blod.

Läs juryns motivering här:

”För att på ett pedagogiskt sätt ha tagit sig an ett fortfarande tabubelagt ämne med syfte att sprida kunskap. Genomslaget för Baaam och Fridas satsning menssplaining är imponerande, långsiktigt, och leder hela vägen in i skolans värld”.

Här kan du läsa mer från vår Menssplainingkampanj:

Är din mens normal? Få svaret i vårt test direkt!
Vi testade och jämförde menstrosan och menskoppen – så gick det
Från mossa till menskopp – så har vi mensat genom historien
Gynekologen svarar på alla era mensfrågor: ”Träning kan ge dig mer mensvärk – inte mindre”
Det här händer i kroppen under menscykeln – vecka för vecka

Foto och illustration: Unni Zetterling