Baka underbart gott – med godis

Baka julgodis – med godis. Eller vad sägs om skumtomtefudge och randig godispannacotta med Ahlgrens bilar?

Gå all in på rådande godistrend och baka med skumtomar, lakrits eller Ahlgrens bilar. Det är rätt, hett och alldeles ljuvligt gott.

Recept av Jenny Warsén från boken Baka med godis

Foto: Ulrika Pousette


RANDIG GODISPANNACOTTA

Godispannacottan är söt, krämig och mäktig. Den serveras med fördel i små portionsglas.

Mer färg?

Om du tycker att den gröna och rosa färgen behöver förstärkas droppar du ner en droppe karamellfärg i kastrullen.

INGREDIENSER

(6 portioner)

4 ½ dl vispgrädde

1 påse Ahlgrens bilar

Eventuellt grön och röd karamellfärg.

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda 1 ½ dl grädde och 20 gröna bilar i en liten kastrull. Värm på svag värme tills bilarna har smält helt. Rör om då och då.

2. Häll upp i små portionsglas och ställ in i kylskåpet.

3. Börja med nästa lager och gör på samma sätt som tidigare fast med 20 vita bilar. Låt denna blandning svalna något och häll den sedan ovanpå det gröna lagret.

4. Upprepa proceduren men använd denna gång 20 rosa bilar.

5. Låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar före servering.

SKUMTOMTEFUDGE

Sjukt god fudge med smak av skumtomtar och vit choklad.

INGREDIENSER

(30 bitar)

12-14 skumtomtar

2 dl strösocker

50 g smör

1 dl vispgrädde

150 g vit choklad

Strössel att toppa med

GÖR SÅ HÄR:

1. Klä en form, cirka 15 x 15 cm, med bakplåtspapper. Klipp skumtomtarna i små bitar.

2. Blanda alla ingredienser, utom chokladen, i en kastrull. Låt alltsammans smälta ihop på låg värme under omrörning. Ta av kastrullen från plattan, bryt ner chokladen och rör om tills chokladen har smält.

3. Häll ner smeten i formen och strö över strösslet.

4. Låt stå i kylskåpet i några timmar och skär sedan fudgen i jämna bitar. Förvara svalt.


KOLAPAJ MED LAKRITS

En så kallad no bake-paj, det vill säga – här behövs ingen ugn. Du slänger ihop den på nästan ingen tid alls. Tänk bara på att låta stelna i kylskåpet i två timmar.

INGREDIENSER

(10-12 bitar)

Botten

½ paket digestivekex (ca 200 g)

60 g smält smör (öka mängden för en mindre smulig botten)

Fyllning

1 burk karamelliserad mjölk (ca 400 g)

Chokladtäcke

1 dl vispgrädde

400 g mjölkchoklad

2 nypor flingsalt

Lakritsströssel att strö över

GÖR SÅ HÄR:

1. Krossa kexen till smulor för hand eller i en matberedare/mixer och rör ihop dem med smöret i en bunke. Fördela blandningen jämnt i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Låt stå i kylskåpet i 20 minuter.

2. Bred ut den karamelliserade mjölken i ett jämnt lager ovanpå och ställ in i kylskåpet.

3. Koka upp grädden i kastrull och rör om då och då. Ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i den varma grädden. Låt chokladen smälta under omrörning och rör ner flingsaltet. Bred ut blandningen över fyllningen och strö över lakritsströssel.

4. Låt stå i kylskåp cirka 2 timmar före servering.

Fler underbara recept hittar du i boken Baka med Godis av Jenny Warsén

Sammanställt av Alexandra Glahns