Asabea Britton är Baaambrud i december 2018

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”

Månadens baaambrud är barnmorskan Asabea Britton. På sitt instagramkonto berättar hon allt du velat veta om kvinnokroppen – och visar sin egen förlossning.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Här möter du december månads Baaambrud: barnmorskan Asabea Britton.

Via sitt Instagramkonto jobbar hon för att på ett modernt sätt upplysa om kejsarsnitt, vad man ska tänka på inför en förlossning och svarar på läsarfrågor i stories. Helt enkelt rätten till kunskap om sin kropp och det är värt att hyllas. För Baaam berättar hon om hur allt började – och vad nästa steg är.


Hur kommer det sig att du startade kontot?

– Det var egentligen inte planerat utan jag la bara upp en bild på mitt vanliga instakonto. Det var ett fotografi av lite olika bristningar och underliv som jag alltid har i fickan när jag jobbar som barnmorska. Och då fick jag så mycket reaktioner, folk ville veta mer och jag kände väl att jag behövde ta mitt ansvar och berätta kontexten bakom. Så jag gjorde ett långt inlägg om bristningar, då ville folk veta ännu mer och på den vägen är det, berättar Asabea för Baaam.

Detta var ett år sedan men snart hade kontot omvandlats till ett renodlat barnmorskekonto. Samtidigt var hon gravid med sitt första barn och insåg att många verkligen törstar efter mer information.

– Jag var inte alls beredd att få så många följare men jag ser ju också att många tycker att detta är ett bra sätt att ta till sig information. Och jag älskar verkligen att få prata kvinnovård så mitt mål är att försöka svara på alla frågor jag får och öka kunskapen om kvinnokroppen. Vissa säger att de lärt sig mer på min Instagram än hos sin egen barnmorska. Det är ju synd men kul.


De allra flesta frågor Asabea får in handlar om graviditet, amning, förlossningsrädsla och hur det är att jobba som barnmorska. Hon säger att oavsett om följarna fått barn eller inte är de flesta intresserade av graviditetsämnen och rätt kunniga – men det finns också de som frågar rätt grundläggande saker. Och det är något som oroar henne.

– Jag pratade en gång om menscykeln och när under den man kan bli gravid och trots att jag tycker att det är något man borde fått lära sig redan i skolan visade det sig att vissa kunde förvånadsvärt lite. Flera hade ingen aning om att man bara kan bli gravid några dagar i månaden.

Hon säger att hon blev barnmorska lite genom en slump. Efter gymnasiet visste hon inte vad hon skulle studera till, men funderade ett tag på att bli läkare.

– Sedan blev min storasyster sjuksköterska och eftersom jag är en klassisk härmapa till lillasyster valde jag att göra samma sak. Jag har alltid varit fascinerad av förlossningar så under utbildningen arbetade jag som undersköterska på förlossningen och kände bara att jag hade hittat hem. Det finns dessutom så mycket man kan göra som barnmorska och det är ett jobb som gör stor skillnad för folk.


I dag har Asabea fått sitt första barn och är för närvarande föräldraledig. Hon säger att man såklart inte ska behöva ha fött barn för att jobba som barnmorska, det krävs ju inte av andra vårdyrken, men att det ändå är vissa saker hon kommer ta med sig tillbaka till jobbet.

– Det som chockade mig mest med att ha fött barn är hur skört det kan vara efteråt rent psykiskt och hur mycket känslorna verkligen svajar. Det hade jag inte riktigt förstått innan jag fick barn och jag tror jag kommer vara mer noggrann med att berätta för folk efter förlossningen vad de varit med om. Det kan verkligen behövas.

Undrar du nu kanske hur hennes egen förlossning var? Den kan du se – på hennes Instagram, såklart.

– Jag filmade hela min förlossning, jag är så oblyg när det kommer till sånt och det känns bara kul att få visa och dela det med andra.

Så vad händer nu?

– Jag tar allt lite som det kommer men jag har några idéer på gång. Jag tänker exempelvis att jag kan intervjua andra vårdgivare, kanske narkosläkare exempelvis, och ge folk mer insikt i vad det är de gör. För ibland tänker jag att det inte finns mer att skriva om, men det dyker verkligen hela tiden upp saker. Så jag kör på!

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:

Baaam-brud i november:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”

Baaam-brud i oktober:

Hedda Siternstedt: Förväntningarna på oss kvinnor har bara bytts ut

Baaam-brud i september:

Ida Ovmar: Bilden av oss samer är så stereotyp

Baaam-brud i augusti:

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

Baaam-brud i juli:

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

Baaam-brud i juni:

Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”