Besökare på Bråvallafestivalen måste skriva på papper om värdegrund

Till nästa sommars Bråvallafestval ska alla besökare ställa sig bakom festivalens värdegrund. Initiativet är en del i arrangörernas arbete för en tryggare festival.

Läs även: 8 saker alla tjejer tvingas utstå under en utekväll

Inför nästa års Bråvallafestival vill arrangörerna att alla festivalbesökare ställer sig bakom, och skriver under på, deras värdegrund. Arrangörerna menar att gemenskap är det viktigaste för en bra festivalupplevelse, och att det bygger på respekt, civilkurage och omtanke.

Alla som kommer befinna sig på festivalen – publik, journalister, artister, funktionärer och alla andra – måste skriva under på och lova följande:

”- Jag tänker behandla mina medmänniskor med respekt och visa omtänksamhet mot alla jag träffar.

– Jag tänker visa civilkurage genom att säga ifrån eller tillkalla ordningsvakt/polis då jag ser något som verkar vara fel.

– Jag ska se till så att festivalen blir så fantastisk som möjligt för både mig och alla i min omgivning.”

Förra sommaren fick flera festivaler, däribland Bråvalla, kritik för att inte ha en tillräckligt trygg festival efter flera anmälningar om sexuellt ofredande och våldtäkter på festivalområden. Initiativet med värdegrunden är en del i arrangörernas arbete för en tryggare festival.

Festivalen ska också bygga bemannade och upplysta säkerhetstorn på Bråvallafältet och har inlett ett samarbete med RFSU och Norrköpings kommun för att undervisa om gränssättning och lyhördhet vid sex, skriver Norrköpings Tidningar.

– Vi har kanske inte varit så jättebra på att kommunicera vad Bråvalla har för värdegrund men nu kommer alla som besöker festivalen att få lova att ställa upp på den, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig hos festivalarrangören FKP Scorpio, till NT.

Läs hela värdegrunden i inlägget nedanför!

Läs även:
Våga prata om sexuella trakasserier – engagera dig och #hållintekäft
Baaams läsare berättar om övergreppen: ”Han försökte ta ner handen i mina byxor”
Kenza öppnar upp om sexuella övergreppen: ”Varför kan inte min kropp vara min?”

Foto: IBL