Bianca Ingrosso: "Jag kunde inte äta en morot utan att vilja spy"

Bianca Ingrosso: "Jag kunde inte äta en morot utan att vilja spy"

Hon har haft några tuffa år men äntligen har livet vänt för Bianca Ingrosso. För Baaam berättar hon om kroppshets och ångest och ger sina bästa tips för andra i samma situation.

Bianca säger att ätstörningarna började redan på dagis. Hon ler lite snett. Vi sitter i en fotostudio i centrala Stockholm. Bianca får hår och smink fixat samtidigt som vi pratar om hennes liv. Hon är energisk, skrattar mycket och ger ett självsäkert intryck. Det är svårt att få ihop den bilden med en osäker tjej som mått dåligt i så många år.

Läs mer Bianca Ingrosso: ”De kallar mig talanglös”

Bianca är född och uppvuxen i en stor artistfamilj med stark sammanhållning. Familjemedlemmarna är hennes bästa vänner och hon sover fortfarande i mamma Pernilla Wahlgrens säng. Bianca jobbar med sin blogg och sina sociala kanaler. Just nu kan vi dessutom följa hennes liv i realityserien ”Wahlgrens” på kanal5 på torsdagar. Hon älskar att ha många bollar i luften.

– Just nu är jag nöjd med livet. Jag har ett bra förhållande och en bra relation med familjen. Jag äter gott och känner mig inspirerad.

Läs mer Bianca Ingrosso: Det här finns alltid i min sminkväska

Samtidigt har den mörka hemligheten varit överhängande i Biancas liv så länge. En ätstörning, som hon nu är på väg ifrån.

– Jag har så länge jag kan minnas haft ångest över mat. När jag och mina bröder var små brukade vi gå hem efter skolan och länsa kylen, sen låg vi i matkoma i soffan. Redan då kände jag en enorm ångest över mat. Jag minns att jag jämförde mig med de andra tjejerna när jag gick på dagis. Men det var först när jag kom in i tonåren som jag började agera i min ätstörning.

Vad hände då?

– Jag började spy för att lätta på ångesten.

Läs mer Det här händer med dina bröst – i alla åldrar

Ångesten över att inte passa in?

– Det började med att jag jämförde mig, jag ville passa in i ett smalt ideal men jag ville ändå inte sluta äta, därför spydde jag efter maten istället. Jag kunde inte ens äta en morot utan att vilja spy. Till slut kändes spyan mer som en stor lättnad. Det tog över hela mitt liv.

Kände du av kroppshets i din närhet?

– Det var ingen direkt kroppshets bland mina vänner eller i skolan. Det handlade snarare om att jag jämförde mig med vissa tjejer på min gymnasieskola, de var långa och smala med magtröjor och de fick alla killar. Det fuckade upp mig, jag ville vara likadan. Sedan hjälpte inte inspokonton på Instagram till direkt. Där matades jag med tjejer i bikini med utstickande revben.

Läs mer Spana in underklädeskampanjen med Lena Dunham och Jemima Kirke som hyllar alla kroppar

”Jag var tvungen att äta!”

Mitt i Biancas ångestsnurr över maten kom det en förfrågan som tog hennes liv i en positiv riktning. Det var förfrågan om att vara med i dansprogrammet ”Let’s dance”.

– Att tacka ja till ”Let’s dance” är det är det bästa beslut jag någonsin tagit. Mitt liv vände totalt. (Bianca kom tvåa år 2016 reds. anm.) Jag trivdes med mitt liv och mig själv då, jag mådde bra av att röra på mig och jag fick så mycket pepp överallt. Jag kände mig grym! Det fanns ingen möjlighet för mig att ta en paus för att gå och spy och jag tränade så mycket att jag var tvungen att äta.

Hur kände du inför den plötsliga livsomvändningen?

– Eftersom alla onda tankar tog över mitt liv dagligen innan var det jättebra för mig att istället ha något positivt som hände varje dag, något jag kunde klappa mig själv på axeln med. Jag måste också tacka Kardashians, Demi Lovato och Molly Sandén som visat att den kurviga kroppen är minst lika bra, det gav mig också bättre självförtroende.

Läs mer Bilden som visar exakt hur det är att vara tjej på internet i dag

Fick du bra stöd när du började ta dig ur din ätstörning?

– Ja, jag fick ett jättebra stöd. Nästan finare är att jag även fått chansen att ge stöd. Jag får dagligen mejl från tjejer i samma sits. Att jag kan ge dem tips och råd känns fantastiskt. Men det är viktigt för mig att poängtera att jag inte är ur min ätstörning ännu. Jag bearbetar den fortfarande. Beteendet är borta men det kommer alltid att sitta med mig i huvudet.

Vad har du för tips till andra i samma sits?

– Börja med småsaker som är kortsiktiga. Om du har planerat att städa rummet, gör det med en gång. Ta ett längre bad, planera din vecka i en almanacka, vik tvätten nu och inte sen. Det kan låta töntigt men det dämpar ångesten att få kontroll över vardagen genom att inte skjuta upp saker. Molly Sandén har sagt en bra sak som jag ofta tänker på. ”När du tänker negativa saker om dig själv ska du tvinga dig själv att ställa dig framför spegeln och säga fem positiva saker om dig själv”.

Läs mer
Zara Larssons viktiga statement mot Polens sjuka abortlag
Cara Delevingnes nya tatuering är så sjukt verklig – se den här!
Spoilervarning! Är det här Bachelor-Sebastians nya kärlek?

Av: Alexandra Glahns
Foto: Carl Klingspor, IBL
Stylist: Annika Norman
Hår och makeup: Mia Högfeldt