Bilden på flickscouten som står upp mot nynazisterna sprids som en löpeld på nätet

Bilden på flickscouten som står upp mot nynazisterna sprids som en löpeld på nätet

En tjeckisk flicka som visar mer mod än många vuxna. Bilden på 16-åriga Lucie som står upp mot nynazisterna kan bli en ikonisk protestbild.

Läs mer: Första maj – en röd dag med en blodig historia

Du minns säkert bilden. Den på Tess Asplund som knyter näven och ställer sig i vägen för Nordiska motståndsrörelsen som förra året marscherade genom Borlänge.


Bilden på protestaktionen spreds som en löpeld i Sverige och världen och fotografen David Lagerlöf vann priset för ”Årets bild”.

Foto: David Lagerlöf/Expo/TT

Nu sprids ännu ett modigt exempel på motstånd mot högerextremism. Bilden föreställer en ung scout som står öga mot öga med en nynazist under en högerextremistisk demonstration den första maj i Brno i Tjeckien. Bilden delades först av Vladimír Čičmanec och har spridits över nätet. World Organization of the Scout Movement har identifierat flickan som ”Lucie”.

Enligt Mic har tjeckisk radio rapporterat om att den 16-åriga Lucie Myslíková har blivit något av en kändis efter det virala fotot. Antalet motdemonstranter i Brno många fler än de högerextrema och en del spelade musik och sjöng, rapporterar tjeckisk media.

Foto: Vladimír Čičmanec/Facebook