Svenska forskare: 4 saker du kan göra för att rädda klimatet – idag

Svenska forskare: 4 saker du kan göra för att rädda klimatet – idag

Många vill leva mer miljövänligt men vet inte hur. Men det vet forskarna och vid Lunds Universitet har man räknat ut exakt vilka fyra val som hjälper mest i vardagen.

Det är lätt att känna att miljön är ett oöverstigligt problem – trots att många känner till att våra val påverkar jorden vi bor och lever på. Just detta tog några forskare vid Lunds Universitet fasta på och räknade ut precis vilka vardagsbeslut som faktiskt påverkar klimatet mest.

Läs också: Miljövänligt och snyggt – 15 trendköp som är lite snällare


Vi kan inte längre ignorera den klimatpåverkan vår livsstil faktiskt har.

I studien tittade man på en rad olika källor, allt från vetenskapliga artiklar till statliga dokument, för att se vilka livsval som är mest effektiva när det kommer till att minska koldioxidutsläpp.

– Vi kan inte längre ignorera den klimatpåverkan vår livsstil faktiskt har. Genom att anamma åtminstone några av dessa val kan vi göra en förändring som kan få en positiv effekt under vår livstid. Unga människor är också i en tid i livet när de är mer öppna för att göra förändringar och då är det ännu viktigare att de är medvetna om vilka val som är mest effektiva, säger Kimberly Nicholas, en av författarna till studien.

I studien används måttet ton av koldioxidekvivalenter som är ett mått som tar hänsyn till hur olika gaser påverkar den globala uppvärmningen. Forskare har räknat ut att varje persons årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på max 2,1 ton till år 2050 om vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader. I dag är vi dock långt ifrån där och i EU ligger snittsiffran på 6,7 ton – och 16,4 ton i USA.

Läs även: Häng med i nya trenden – ät klimatsmart mat


Så hjälper du miljön bäst i vardagen

Ät vegetariskt

Om du väljer att äta en vegetarisk eller vegansk kost kan du enligt studien spara 0,8 ton av koldioxidekvivalenter per år. Det är ungefär 100 gånger så effektivt som att återanvända en tygkasse och hoppa plastkassen i mataffären.

Flyg mindre

Om du undviker en flygresa över Atlanten varje år kan du spara 1,6 ton av koldioxidekvivalenter.

Lämna bilen hemma

Om du väljer att skippa att åka bil helt och hållet kan du spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter.

Skaffa inte (fler) barn

Om du dessutom väljer att inte skaffa ett till barn (eller inte några barn alls) kan du spara 58,6 ton av koldioxidekvivalenter. Det är kanske det mest kontroversiella rådet men är uträknat på ditt barn och barnets framtida egna barns konsumtion och livsstil.

Foto: IBL