facebook

Blir din relation förstörd av Facebook?

När svartsjukan tar över

Enligt Facebook har jag aldrig varit i ett förhållande. Det finns inte en enda bild på mig och mitt ex. Inga statusuppdateringar på min tidslinje och inga gemensamma incheckningar. Vi skrev aldrig till varandra på sociala medier, och varför skulle vi egentligen göra det? Han låg ju oftast precis bredvid mig.

Vi var inte det där paret som tog en massa gulliga bilder ihop och jag har faktiskt bara en enda bild på honom, tagen med engångskamera på nyårsafton. Det här är nog ett ovanligt exempel, för i min umgängeskrets myllrar flödet online av parbilder. Jag bombarderas av andras kärleksförklaringar och töntiga kyssbilder från resor till Paris.

En av mina vänner blev tillsammans med en kille för ett tag sedan och är precis ett sådant där ”visa-vår-kärlek-för-alla-par”. Det finns info om när de träffades, när de blev ihop, bilder från deras romantiska semestrar och självklart en och annan kärleksförklaring på respektive persons wall. Jag fick till och med reda på att de förlovat sig via Facebook! Den nyheten hade jag gärna velat höra från henne istället. Varför vill vissa par visa så mycket? Är det jag som är bitter eller blir vi lite skeptiska mot folk som delar med sig lite för mycket av sitt förhållande?

Behöver man visa upp sitt förhållande på Facebook?

– Den skepsis som råder överlag i sociala medier, och som är en trend idag, är att många blir skeptiska främst mot de personer som målar upp sina liv och sina relationer som perfekta. Det ger inte en verklig och nyanserad bild och det kan väcka många frågor, säger relationsexperten Jacqueline Joo.

Enligt Jacqueline finns det en del risker med att dela med sig för mycket av sitt förhållande. Hon tror bland annat att det kan öka svartsjukan mellan par.

– Särskilt jobbigt är det för par som redan har problem med svartsjuka. Den svartsjuka partnern kan utöva kontroll via sociala medier, till exempel vilka partnern blir vän med, vilka bilder hen taggas i osv.

Baaams läsare avslöjar: ”Våra hetaste sexminnen”

Ta min kompis Amanda som ett exempel. Hon träffade en kille där Facebook bidrog till att svartsjukan tog över totalt.

– På den tiden checkade man in och berättade vilka man var med. Med mitt ex kunde det hända att han checkade in på något dansställe när han sagt till mig att vi inte kunde ses, berättar Amanda.

Amanda började få för sig saker och kunde inte motstå att hela tiden gå in på hans profil. En gång öppnade hon till och med hans dator.

– Då var vi inte ihop, men vi jobbade på samma jobb och det fanns en tjej där som var väldigt söt. Jag var osäker på honom och såg att han varit inne på hennes profil via historiken på hans dator. Han hade sparat ner bilder på henne och jag blev jätteledsen.

Det är inte bara svartsjukan som kan bli ett problem. Jacqueline Joo menar att det lätt gör att man jämför sitt eget förhållande med andras.

– Många glömmer att alla par har en tråkig, grå vardag ibland. Man kan börja känna sig missnöjd med sin relation som man innan tyckte var rätt bra och kärleksfull.

Jag tänker på mig själv och mitt ex. Så här i efterhand, när det visade sig att förhållandet inte höll, kan jag tycka att det är skönt att mitt Instagramfeed inte är fullt av bilder på honom eller oss tillsammans. Vi var aldrig ”in a relationship” och tur var det, för jag rodnar över hur pinsamt det hade varit om alla våra ”ups and downs” hade dokumenterats online.

Samtidigt skulle jag ljuga om jag sa att jag inte funderade på om vi borde ha tagit fler bilder på varandra. Jag visste vad jag kände för honom och hade inget behov av att visa det för någon annan, men den gnagande känslan av vår relation inte var tillräckligt publik fanns där. Hur gör man när ens partner är anti sociala medier? Jacqueline tror att man kan hitta en kompromiss kring vad man får lägga upp och inte.

– Kan man inte göra det blir det dessvärre så att den som är helt anti sociala medier måste respekteras först, säger Jacqueline.

Under göra slut-fasen är sociala medier rena minfältet. Jag har kompisar som har kvar sina ex på Facebook trots att det är slut, men de flesta tog bort killen precis när det hände och la till honom lite senare igen.

Tips! 5 heta sextips du borde lära dig av en bad boy

Min kompis Lisa var med om en jobbig grej där killen hon dejtade bara slutade höra av sig. Genom sociala medier kunde hon se att han bytte profilbild, var inne på Facebook och ja, levde sitt liv helt enkelt. Hon blev förkrossad. Han kunde inte förmå sig att svara på hennes samtal eller sms, men han kunde ta sig tid att byta profilbild? Det rev upp alltihop igen. Utan sociala medier hade det varit lättare för henne att gå vidare.

Så vad är det som gäller, är det okej att vara vän med sitt eller en kompis ex på Facebook? Om det handlar om en kompis ex tycker Jacqueline att kompisen får bestämma. Vill hon att du tar bort honom får du respektera det. Är det ditt eget ex beror det helt på hur längesedan det var och hur det tog slut.

– Jag har personligen en del av mina ex på Facebook men det var många år sedan vi gjorde slut och det tog slut på ett bra sätt. Då ser jag inga problem med det.

Jag vet själv hur jag var när mitt förhållande tog slut. Jag gick in på hans profil, scrollade igenom bilderna och hade järnkoll på om mitt ex lagt till några tjejer nyligen. För att komma över honom gällde det bara att ta bort honom. Det hade inte gått annars. För grejen med sociala medier är att det väcker stalkern i en. Verktygen för att hitta information och spionera finns där och i stunder av svaghet är det så lätt att trilla dit.

Varför väljer man då att klicka i ”In a relationship” på Facebook? Amanda tycker att det handlar om respekt, men också att hon blev stolt och glad när hon blev ihop med sin nuvarande kille och ville visa andra sin glädje. I et sunt förhållande tror hon att det bara är positivt.

– Då är det roligt att se vad ens partner gör. Är det ett dysfunktionellt förhållande påverkas jag negativt. Sen är det en typ av trygghet. Går man på fest så kan andra se att man är i ett förhållande, säger Amanda.

Sanningen är att du automatiskt öppnar dörren till ditt förhållande när du lägger upp information om er online. Granskningen som tidigare var reserverad för kändisar gäller nu även för oss vanliga dödliga.

Så vad finns det för riktlinjer att hålla sig till? Något som går helt bort är gamla bilder på ett ex. Jacqueline tycker absolut att man ska ta bort sådana bilder. Jag håller med, men alla gör inte det. Min kompis Anna har kvar bilder på henne och sitt ex och ser inga problem med det.

– Jag tar inte bort foton från Facebook och har inga hard feelings. Det är en del av mitt liv och format mig till den person jag är idag, säger Anna.

Baaam svarar: 12 svar på vanliga frågor om sex och relationer

Enligt Jacqueline bör konflikter hållas borta från sociala medier. Hon rekommenderar att ta snacket med personen istället och framförallt att diskutera vad man har för gränser online, innan man går in i en relation. Förhållandestatusar är svårare.

– It’s complicated tycker jag personligen att man bör passa sig för att lägga upp. Man behöver inte bli så privat, det där strulet man är i nu kan man diskutera med sina närmaste vänner.

Sociala medier ger som bekant enbart en bild av verkligheten och skrapar man på ytan är det oftast inte så där fint som det ser ut. Är lösningen att helt enkelt inte följa sin partner på social medier? Nej, så långt behöver man inte gå. Man kan ju faktiskt välja vad man vill dela med sig av. Som med allt annat gäller det att hitta en balans.

Själv tänker jag absolut lägga till min nästa pojkvän på Facebook och Instagram. Det är trots allt en del av mig själv som jag vill att han ska få ta del av. Men jag kommer aldrig lägga upp en smörig kärleksförklaring eller kyssbilder från solsemestrar (hoppas jag). Och om det tar slut tar jag bort honom direkt. Min inre stalker kommer tacka mig.

Läs också:
Guide: 11 sms från män (och vad de betyder egentligen!)
Lista: Sju saker du förmodligen inte visste om doggy style
Stärk ert förhållande: Sexiga sms hettar upp er relation (det är bevisat!)