Bloggarna vi älskade, hatade och följde slaviskt – det gör de i dag

Bloggarna vi älskade, hatade och följde slaviskt – det gör de i dag

Ebba, Katrin, Paow, Sofi, Petra. Under tidigt 2000-tal läste vi deras bloggar slaviskt och fascinerades över deras liv. Men vet du vad dina gamla favoritbloggare sysslar med i dag?

Läs mer: Gör du mer hemma? Därför ska du kräva cash av din partner

De upprörde, underhöll och fascinerade. 2007 hade ingen i Sverige hört talas om ordet influencer, istället var det bloggare som ägde internet. De skrev dagbok i digital och väldigt offentlig form och myntade begreppet ”dagens outfit”. Från Kissie och Paow till Michaela Forni och Katrin Zytomierska. Baaam har kartlagt bloggarna vi älskade, hatade och inte kunde sluta snacka om – och tagit reda på vad de gör i dag.

Läs mer: Din vegoburgare är förmodligen inte alls vegetarisk

Kissie

Namn: Alexandra Nilsson
Ålder: 26
Började blogga: 2007
Då: Kissie skapade rubriker delvis på grund av sina plastikoperationer, delvis på grund av kontroversiella inlägg om kroppen, dieter och relationer. 2011 polisanmäldes hon för att ha hotat Nyheter24:s nöjeschef med misshandel av vänner kopplade till extremhögern. Detta efter att en artikel avslöjat att hon spridit nazistisk propaganda med sin bror. Senare skrev Kissie ett öppet brev där hon tog avstånd från nazismen.
Gör idag: Kissie bloggar fortfarande och gör videoinnehåll på Youtube. 2010 släppte hon singeln ”Success” och har tidigare varit delägare i klädföretaget Missme. 2016 gav hon ut boken ”Hatad och älskad” om hennes liv och bloggvärldens baksida.

Foto: kissies.se

Englas showroom

Namn: Engla Pettersson
Ålder: 31
Började blogga: 2005
Då: Blandningen av mode och familjeliv satte Engla på bloggkartan. Hennes liv på landet låg närmare gemena tjej än de glammiga modebloggarna i Stockholm och hon har alltid behållit sin egna stil.
Gör idag: Engla bloggar i dag på Amelia och skriver om mode, inredning, familjen och vardagen. Har tillsammans med Johanna Ling precis startat podcasten Inspopodden. Hon har också berättat om att hon drabbats av utmattning.

Paow

Namn: Paulina Danielsson
Ålder: 23
Började blogga: 2009
Då: Startade blogg som 14-åring efter att han lärt känna Dessie. Hade ett ”bloggbråk” med Kissie och har flera gånger anklagats för rasism.
Nu: Bloggar fortfarande och deltog tidigare i år i tv-programmet Lyxfällan för att få ordning på sin ekonomi. Hon har gjort sig känd för sina kontroversiella åsikter och har bland annat sagt sig vara mot abort. 2013 och 2014 var hon med i realityserien Paradise Hotel.

Läs mer: 15 bilder som bevisar att färgglad utväxt är nästa hårtrend

Paow och Dessie. Foto: paow.se

Dessie

Namn: Desiree Nilsson
Ålder: 23
Började blogga: 2008
Då: Startade bloggen som 13-åring och använde den till en början som dagbok. Var vän med Paow men hamnade i flera uppmärksammade bråk med henne.
Gör idag: Efter att ha bloggat allt mer sporadiskt under 2017 skrev Dessie i oktober ett inlägg om hur hon ska börja blogga mer regelbundet igen och ska börja plugga till mäklare. Dessie blev 2011 signad som artist hos Universal och släppte samma år singeln ”Watcha Got”. Hon har en son som föddes 2014.

Såhär kunde ett inlägg se ut 2010:

”Ibland måste man säga .. Man lever bara en gång. Sen när du är 30, då kommer du ångra att du satt i plugget halva tonåren och inte levde livet. När man är 30, då har du barn, familj, jobb och vänner som du träffar någon gång. Vad händer sen då? Livet är till för att testa. Och det jag lever nu är ett stort test, men jag mår så jävla bra utav det. Och jag gör vad f*n jag vill! Jag lever livet nu istället och tar allting som det kommer, and DAMN it feels good!”

Bild: dessie.se

Cecilia Blankens

Namn: Cecilia Blankens
Ålder: 37
Började blogga: 2005
Då: Livsstilsbloggare med inlägg om mode, trender, träning och vardag. Halvsyster med Elin Kling.
Nu: Grundade 2014 skoföretaget Blankens som hon fortfarande driver och bor i Los Angeles. Är även skribent och bloggar på Damernas Värld.

Foto: IBL

Hormoner och hemorrojder

Namn: Sofia Falk och Therese Krupa Syllner
Ålder: 40 och 36
Började blogga: 2011
Då: Bloggade ärligt och ofiltrerat om inte alltid så mysiga mammalivet.
Nu: Sofia och Therese bloggar fortfarande och har skrivit två böcker om mammalivet i takt med att fler barn anlänt. De skriver regelbundet i olika tidskrifter och har konferencieruppdrag. Men jobbar samtidigt heltid med sina vanliga jobb.

Såhär kunde ett inlägg se ut 2011:

”Igår försökte vi få till lite sexy-time, födelsedag och allt. Innan vi ens hunnit få av oss strumporna vaknade lillterroristen lika abrupt som en brandman vid larm och satte stopp för våra planer å det bestämdaste med ett rejält gallskrik.”

Husligheter

Namn: Maria Soxbo
Ålder: 40
Började blogga: 2007
Då: En inredningsblogg med inspirerande bilder, shoppingtips och intervjuer.
Nu: Maria är journalist och skriver regelbundet för bland annat Svenska Dagbladet och TT. Hon jobbar även som kommersiell redaktör på Kit och driver den kreativa byrån Brandmas. Inredningsbloggen finns i högsta grad kvar och firar i år tio år.

Lisaplace

Namn: Lisa Olsson
Ålder: 23
Började blogga: 2007
Då: En riktigt ung bloggare som skrev om sitt liv, mode och hade en proffskamera med sig vart hon än gick.
Nu: Bloggar fortfarande på egen domän och har 472 000 följare på Instagram. Hon har gjort samarbeten och synts i reklamer för bland annat Gina Tricot, H&M och Puma.

Bild: Lisaplace.se

Hotspot

Namn: Karolina Skande
Ålder: 38
Började blogga: 2005
Då: Hotspot var en renodlad modeblogg och Karolina blandade branschnyheter med trendspaningar och det klassiska greppet ”dagens outfit”.
Nu: Karolina har jobbat som modejournalist på Aftonbladet, DN och Rodeo. 2009 utsågs hon till ”Sveriges mäktigaste modebloggare”. 2011 lades bloggen ned och i dag jobbar Karolina med PR manager på Gant.

Fuck You Right Back

Namn: Katrin Zytomierska
Ålder: 40
Började blogga: 2007
Då: Skarpa texter om Katrins liv och människorna i det. Var även känd för sina äktenskap och stormiga skilsmässor med Alex Schulman och Bingo Rimér. 2011 skrev hon ett blogginlägg om sin barnflicka vilket ledde till en nätstorm och att Zytomierska polisanmäldes för olaga hot.
Nu: Vad har Katrin inte gjort sedan bloggstarten? Hon har startat ett eget företag med fokus på LCHF samt skrivit flera böcker på ämnet. Under 2008 och 2009 var hon programledare för Idol:Eftersnack och är delägare i pr-företaget Pure pr. Hon har många gånger varit i blåsväder för kontroversiella blogginlägg och yttranden.

Såhär kunde ett inlägg se ut 2013:

”Ringo har plötsligt blivit skitjobbig och extremt krävande, det skedde över en natt. Han har drabbats av mundiarré och han slutar inte prata. Han jävlas mycket också. Inatt var jag nära på att slå honom om jag ska vara ärlig. Jag gjorde det inte men jag ville inget hellre än att ge honom en lavett rätt över trynet. Tyck vad ni vill om det. ”Jag vill ha skor”, skrek han. ”Jag vill ha byxor”, skrek han. ”Dumma dej”, skrek han till mig när jag försökte få tyst på han.”

Läs mer: 14 ögonblick med Blondinbella vi aldrig kommer glömma

Foto: katrinz.se

Flora Wiström

Namn: Flora Wiström
Ålder: 23
Började blogga: 2007
Då: Började blogga som 12 år gammal och skrev personligt och nära om kärlek, sydde kjolar av farmors tyger och hade alltid kameran i näven. Hon har sedan starten bloggat i princip varje dag. En novellserie om en pojke och flicka som träffas på en buss lades upp på bloggen och blev det första skönlitterära som hon skrev.
Nu: Flora är en av Baaams fantastiska bloggare och har utvecklat bloggen till en hel business. 2016 kom hennes första roman, Stanna, ut och hon skriver på en andra. Hennes inlägg i dag handlar om vardagens äventyr, skrivande, feminism, personliga reflektioner om ångest, kärlek och vänskap varvat med ett och annat vegetariskt recept.

Style by Kling

Namn: Elin Kling
Ålder: 34
Började blogga: 2006
Då: En modeblogg med shoppingtips, outfits och inspiration för de allra trendigaste. Halvsyster med Cecilia Blankens.
Nu: Elin har jobbat som moderedaktör för Expressen fredag och stylist för Idol 2009. 2011 grundade hon tillsammans med Jonna Bergh modetidningen Styleby. Elin har designat en kollektion för H&M och var under en kort tid inblandad i lanseringen av klädmärket Nowhere. 2014 skapade hon ytterligare ett klädmärke – Totême. Den här gången tillsammans med sin man Karl Lindman. 2017 tilldelades de Damernas Världs designpris Guldknappen.

Shecity

Bild: shecity.se

Namn: Petra Tungården
Ålder: 29
Började blogga: 2005
Då: En livsstilsbloggare som skrev om sin vardag, mode, shopping och fester. 2010 var hon tillsammans med Michaela Forni och Anna Hibbs med i webb-serien Glamourama där man fick följa med i tjejernas lyxiga vardag.
Nu: Sedan starten med Shecity har Petra varit redaktör för Bubbleroom och modechef på Metro. Petra bloggar än i dag på Metro mode, där hon även är chefredaktör.

Michaela Forni

Namn: Michaela Forni
Ålder: 28
Började blogga: 2004
Då: Såg bloggen som en dagbok på internet och skrev om sitt liv, shopping, kärlek och fester. Var 2010 med i webbserien Glamourama tillsammans med Petra Tungården och Anna Hibbs.
Nu: Michaela har designat en skokollektion, drivit klubb på Stureplan och var mellan 2011 och 2015 chefredaktör på devote.se. 2016 gav hon ut boken ”Jag är inte perfekt, tyvärr” där hon beskrev sina erfarenheter av ångest och depression. Hon har även gett ut två böcker om kärlek.

Såhär kunde ett inlägg se ut 2011:

Foto: forni.se

”Barnen på dagiset bredvid leker ”Kom under hökens vingar” och vi har öppet fönster och blir varma av solen. Jag dricker blåbärste och ska snart in på dagens första möte. Vilken härlig morgon.”

Angelica Blick

Namn: Angelica Blick
Ålder: 23
Började blogga: 2008
Då: Linköpingstjejen som bloggade främst om mode. Hon har länge lagt upp ”dagens outfit” med bilder fotade av en fotograf och vunnit flera bloggpriser.
Nu: Bloggen är i högsta grad vid liv. Hon har skapat två klädkollektioner tillsammans med Bikbok, gör vloggar på Youtube och har i dag 1,2 miljoner följare på Instagram.

Blondinbella

Namn: Isabella Löwengrip
Ålder: 27
Började blogga: 2005
Då: Började blogga som 14-åring och blev snabbt en av Nordens största bloggare. 2007 grundade hon sitt första företag, Bellme, och lanserade tidskriften ”Egoboost Magazine”. Hon skrev om sin vardag och fick ofta hård kritik för att vara ytlig och göra smygreklam. Hon har berättat öppenhjärtigt om sina problem med akne och hur det påverkat henne, lämnade Moderaterna efter över tio år som medlem och har varit öppen om sin adhd.
Nu: Isabella har gått vidare till att bli en entreprenör att räkna med och har i dag ett företagsimperium i mångmiljonklassen. I dag driver hon bland annat skönhetslinjen ”Löwengrip Care & Color” och investeringsbolaget ”Löwengrip Invest”. Hon har gett fem böcker och har två barn och bor i en villa i Stockholm.

Chloé Schuterman

Skärmdump från Chloe Schutermans blogg 2010.

Namn: Chloé Schuterman
Ålder: 19
Började blogga: 2010
Då: Startade sin blogg ynka 12 år gammal. Som dotter till modedrottningen Nathalie Schuterman, kvinnan bakom lyxbutiken med samma namn i Stockholm, var hon redan ett känt namn. Utsattes för en hatstorm när hon i TV4 visade upp sin märkesväska med ett pris strax över 10 000 kronor. På bloggen fortsatte hon skriva om sina dyra märkeskläder, något som många fann provocerande.
Nu: Bloggar fortfarande, om än mer sporadiskt, och tog i somras studenten från Victor Rydberg gymnasium. Hon har varit med och skapat klädmärket High Frequency Sthlm och bor och pluggar just nu i Paris där hon varvar lyxiga middagar med glammiga fester.

Sofis snapshots

Namn: Sofi Fahrman
Ålder: 38
Började blogga: Cirka 2008
Då: Vid sidan av sin modeblogg styrde journalisten Sofi Fahrman över Aftonbladet-bilagan ”Sofis Mode”. Även bloggen låg då på Aftonbladet och läsare fick följa med Sofia bakom scenerna på modevisningar, shoppingturer och intervjuer med designers. Hennes innehåll har alltid haft en internationell touch, då Sofi länge bodde i både New York och Schweiz. Hon har gett ut tre romaner och tre andra böcker om träning, hälsa och resor. 2006 ledde hon programmet ”Sofis mode” på Kanal 5 och 2011 ledde hon ett liknande program tillsammans med sin syster.
Nu: Sofi driver podden ”Trettio plus trevar” tillsammans med Klara Svensson och Tove Norström och bloggar fortfarande. Hon har även lanserat mode-appen Left or Right. Sofi Fahrman har en dotter, Lily, och separerade nyligen från miljardären och fästmannen Nick Zijlstra.

Foto: IBL

Läs mer: Tio år sedan The O.C. – det gör skådisarna i dag (och så ser de ut)

Ebba von Sydow

Namn: Ebba Kleberg von Sydow
Ålder: 36
Började blogga: 2004
Då: En av pionjärerna på bloggkartan. 2005 blev hon chefredaktör på Veckorevyn och skrev om mode, trender, livet och karriären. Hon syntes ofta på vimmelbilder från Stureplan och grundade bloggalan ”Blog awards”.
Nu: Har tagit klivet över från tidskrifter till tv och blivit den självklara go to-experten när det kommer till kungliga fester och intervjuer. Dessutom syns hon i Go’kväll. Samtidigt leder hon TV4:s Nyhetsmorgon och driver podden ”Säker stil” tillsammans med Emilia de Poret.

Foto: IBL, lisaplace.devote.se, dessies.se