Bor du i andrahand? Nu kan det bli olagligt med ockerhyra

Bor du i andrahand? Nu kan det bli olagligt med ockerhyra

Det kan bli olagligt att hyra ut sin lägenhet för att tjäna pengar på det. Det föreslår en ny utredning, som tillsattes för att få bukt på bostadskrisen.

Baaam har tillsammans med Svenska Dagbladet under en tid granskat bostadskrisen. Som en del i det tog vi fram unik statistik på hur mycket man förlorar på att hyra lägenhet i andra hand (läs mer om det här) – vilket är 40 000 per år om du hyr en etta i andra hand.

Vi nämnde då att en utredning om hyresmarknaden snart skulle presenteras – och nu är utredningen här.


I den, som lämnades över till biträdande justitieminister Heléne Fritzon den 7 november, föreslås bland annat att det ska bli olagligt att hyra ut i andrahand för att tjäna pengar på det samt att köp av svartkontrakt också bör kriminaliseras.

– Den olagliga handeln med hyresrätter utgör ett stort problem. Enskilda drabbas och förtroendet för hyresrätten skadas. Därför är det med stort intresse som jag tar emot den här utredningen och ser fram emot att få gå igenom förslagen i detalj, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Läs också: ”Jag köpte min lägenhet svart – och det var värt det”


Svartkontrakt säljs ofta genom fejkade lägenhetsbyten och för att få bukt med det problemet föreslås i utredningen att man måste ha bott minst ett år i en hyresrätt för att få byta den. Om det dessutom framkommer att man betalt för sin hyresrätt ska man kunna förlora den omedelbart.

När det gäller andrahandshyror föreslås att de inte ska få vara högre än förstahandshyrorna. Och skulle man ändå hyra ut sin lägenhet för mer pengar ska man kunna bli av med den. Det föreslås dessutom att det ska bli olagligt att hyra ut sin lägenhet bara för att tjäna pengar på det.

Läs också: Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka


Lagförslaget är nu på remiss och går det igenom träder det i kraft den 1 januari 2019.

Vill du läsa mer om bostadskrisen? Här hittar du hela Baaam och Svenska Dagbladets granskning.