Bostadskrisen fortsätter – nu tar det 35 år att spara ihop en kontantinsats i Stockholm

Bostadskrisen fortsätter – nu tar det 35 år att spara ihop en kontantinsats i Stockholm

Vill du spara ihop till en kontantinsats på en lägenhet i Stockholm? Då behöver du i snitt 35 år på dig för att klara av det, det visar en ny studie.

Att bostadskrisen fortsätter har nog gått få förbi. Men när Länsförsäkringar i en ny studie räknade ut exakt hur lång tid det i snitt krävs för att spara ihop en kontantinsats höjdes ett och annat ögonbryn.

Läs också:Vilse i andrahandsdjungeln? Så undviker du att bli lurad på bostaden


Om du kan spara 10 procent av din disponibla inkomst krävs nu i snitt 35 års sparande för att få ihop en kontantinsats till en bostadsrätt i Stockholms innerstad.

– Det här är ett jätteproblem. För bara fem år sedan var det lättare att komma in på bostadsmarknaden, då hade vi helt andra låneregler. Vad händer när den arbetskraft Stockholm behöver för att växa inte har råd att bo här? säger Maths Alvfalk, försäljningschef på Länsförsäkringar, till SvD.

Läs också:Bostadsbristen i Sverige bland unga leder till psykisk ohälsa

Den som köper en bostad i dag får låna upp till 85 procent av bostadens värde och resten behöver vara kontantinsats eller ett blancolån. För att räkna ut antalet år i studien har Länsförsäkringar jämfört förväntad utveckling på bostadspriser med disponibel inkomst samt tillväxten framöver. I inkomsten räknas också ini en treprocentig löneökning per år.


Så många år behöver du spara till en kontantinsats till en lägenhet på 60 kvadratmeter och två rum och kök.

Centrala Stockholm – över 35 år

Har du bara fem år att spara har Länsförsäkringar räknat ut att du måste spara nästan 40 procent av din inkomst. Vill du bara bo på 50 kvm krävs istället ”bara” 22 år.

Sundbyberg – 35 år

Solna – 26 år

Lidingö – 13 år

Nacka – 12 år

Ekerö – 5 år

Ekerö är det område där det krävs kortast tid inom Stockholms län. Nynäshamn, Vallentuna, Salem och Österåker ligger också kring 5 år, som även är rikssnittet i Sverige.